Συζήτηση για τον… κατεψυγμένο γύρο στην Ευρωβουλή

 
Συζήτηση για τον… κατεψυγμένο γύρο στην Ευρωβουλή

Ενημερώθηκε: 12/12/17 - 10:31

Συζήτηση για τον… κατεψυγμένο γύρο έχουν σήμερα στην Ευρωβουλή όπου θα εξεταστεί εάν θα ασκήσουν βέτο στην πρόταση της Κομισιόν να επιτραπεί η χρήση φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο, κάτι που εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την υγεία.

Οι Ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επί της πρότασης της Επιτροπής να επιτραπεί η χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών και τριφωσφορικών αλάτων και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος).

Σημειώνεται ότι οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η επιστημονική επισκόπηση του 2012 έδειξε μια πιθανή σχέση μεταξύ της προσθήκης φωσφορικών στα τρόφιμα και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί αυτός ο κίνδυνος στην πρόσληψη φωσφόρου γενικά ή πρόσθετων φωσφορικών. Μία άλλη επιστημονική μελέτη του 2013 στον πληθυσμό των ΗΠΑ συνέδεσε τη διατροφή που περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα φωσφόρου με αυξημένα επίπεδα θνησιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σοκ! Σε κίνδυνο το ελληνικό σουβλάκι

Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων συνέστησαν να ασκηθεί βέτο στη χρήση φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο, τουλάχιστον έως ότου βγουν τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.