Ζ. Ζαεφ: Ούτε "Βόρεια" ούτε "Δημοκρατία" αλλά σκέτη "Μακεδονία"

Ζ. Ζαεφ: Ούτε "Βόρεια" ούτε "Δημοκρατία" αλλά σκέτη "Μακεδονία"
Ενημερώθηκε: 12/07/18 - 15:01

Ούτε "Βόρεια" ούτε "Δημοκρατία" αλλά σκέτη "Μακεδονία" λέει όταν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ πια ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Ωρα με την ώρα αφήνει πίσω του έναν προσδιορισμό ή κομμάτια της ονομασίας που από ότι φαίνεται λειτουργούσαν ως "φύλο συκής" για την γείτονα χώρα. Η ονομασία απογυμνώνεται και μένει de facto το "Μακεδονία". 

Η προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ είναι συστηματική και σκόπιμη, επιβεβαιώνοντας αυτό που ευθύς εξαρχής πολλοί υποστήριζαν ότι ουσιαστικά η γείτονα χώρα κέρδισε "erga omnes" το όνομα "Μακεδονία". Και εξηγούμε: Σήμερα το πρωί σε μία πανηγυρική ανάρτησή του στο Twitter, μετά την πρόσκληση που έλαβε η χώρα του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ...ξέχασε τον προσδιορισμό "Βόρεια" και χρησιμοποίησε τον όρο "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

"Η απόφαση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη χώρα μας, σημαίνει ότι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας"" γίνεται μέλος της οικογένειας» έγραψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στην ανάρτησή του. 

Δεν πέρασε η μέρα και πριν λίγο προσερχόμενος στην αίθουσα όπου διεξάγεται - για δεύτερη ημέρα - η Σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να δώσουν το «παρών» στους εορτασμούς που θα στηθούν μεθαύριο Σάββατο, 14 Ιουλίου, σε 15 πόλεις, με αφορμή την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στο κάλεσμα αυτό ο Ζ. Ζαεφ αναφερόταν στη χώρα του ως "Μακεδονία" και διαφήμισε ακόμα την "μακεδονική μουσική"...

«Η Μακεδονία από σήμερα πηγαίνει μόνο μπροστά και οι πολίτες της έκαναν το big bang. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να προσκαλέσει τη Μακεδονία να γίνει η 30ή χώρα-μέλος της. Λάβαμε πρόσκληση για να γίνουμε σύμμαχοι των πιο ισχυρών χωρών στον κόσμο. Πετύχαμε τους κοινούς στόχους μας, τα κοινά όνειρα και τις ελπίδες μας», είπε αρχικά ο Ζ. Ζάεφ.

Και πρόσθεσε: «Ας συνεχίσουμε έτσι στην επόμενη μεγάλη απόφασή μας, όταν θα πούμε όλοι "ναι" (σ.σ.: εννοεί το δημοψήφισμα του φθινοπώρου για τη συμφωνία των Πρεσπών) στο μέλλον μας και στο μέλλον της Μακεδονίας. Σας προσκαλώ το Σάββατο 14 Ιουλίου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, με μακεδονική μουσική, σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση οργανώνει εορτασμούς σε 15 πόλεις, στους οποίους θα πούμε μπράβο στη χώρα μας που πηγαίνει μπροστά».