Αφγανή πρόσφυγας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας

 
Αφγανή πρόσφυγας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας

Ενημερώθηκε: 07/12/16 - 14:22

Ως παιδί είχε πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Σήμερα, είναι πλέον μητέρα, σύζυγος αλλά και πιλότος των Ενόπλων Δυνάμεων του Αφγανιστάν – η δεύτερη γυναίκα στη χώρα της.

Πρόκειται για την 26χρονη Σάφια Φερόζι που πετά αεροσκάφος μεταφοράς προσωπικού. Η Φερόζι είναι παντρεμένη με πιλότο, ο οποίος υπηρετεί στην ίδια μονάδα, αλλά στις χερσαίες δυνάμεις. Πρόκειται για μονάδα η οποία επιχειρεί να παίξει σημαντικότερο ρόλο στη μάχη κατά των Ταλιμπάν.

«Όταν φορώ την στρατιωτική μου στολή νιώθω πάρα πολύ περήφανη για τον εαυτό μου ως γυναίκα», δήλωσε η Φερόζι στο Associated Press, ενώ ετοιμαζόταν να απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Καμπούλ, με ένα C- 208.

Σχεδόν 16 χρόνια από την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, το 2001, οπότε και κατέρρευσε το καθεστώς των Ταλιμπάν, οι γυναίκες της χώρας κάνουν βήματα ώστε να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην κοινωνία, την πολιτική σκηνή, την κυβέρνηση, αλλά και τον Στρατό. Ωστόσο, εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπες με κομμάτια της κοινωνίας που είναι βαθιά συντηρητικά, εκείνα τα οποία θεωρούν ότι η γυναίκα πρέπει να μένει στο σπίτι. Την ίδια ώρα, η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα ευρύ κοινωνικό πρόβλημα.

Η οικογένεια της Σάφια έφυγε από το σπίτι της στην Καμπούλ, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τη δεκαετία του 1990. Έγιναν πρόσφυγες στο Πακιστάν και επέστρεψαν όταν πια έπεσαν οι Ταλιμπάν.

Ήταν μαθήτρια του Γυμνασίου όταν είδε μία τηλεοπτική διαφήμιση στην μετά – Ταλιμπάν εποχή, η οποία καλούσε γυναίκες να ενταχθούν στον στρατό. Έτσι, αποφάσισε μετά την αποφοίτησή της, να καταταγεί σε στρατιωτική ακαδημία και σπούδασε στο τμήμα των επικοινωνιών. Όταν η ακαδημία ανακοίνωσε ότι ψάχνει γυναίκες πιλότους για την Πολεμική Αεροπορία, η Φερόζι δεν δίστασε.

Ηταν η μόνη από τις δώδεκα γυναίκες που έκαναν αίτηση, που έγινε δεκτή.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της στο δυτικό Αφγανιστάν γνώρισε τον πιλότο Μοχάμαντ Νατζάφι. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν και από τότε υποστηρίζει τις επιλογές και τους στόχους της.

Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της το 2015 και γέννησε την πρώτη της κόρη, η οποία είναι τώρα οκτώ μηνών. Αμέσως μετά επέστρεψε στη δουλειά της.

Μπορεί η Φαρόζι να είναι μία από τις δύο γυναίκες πιλότους, όμως ακόμα πέντε εκπαιδεύονται, ώστε να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις του Αφγανιστάν.

Η ίδια ελπίζει ότι θα εμπνεύσει κι άλλες γυναίκες

«Ως γυναίκα αντιμετωπίζεις πολλές προκλήσεις, αλλά με κάποιον τρόπο λύνεις όλα τα προβλήματα», λέει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργού Άμυνας του Αφγανιστάν, από τη στρατιωτική δύναμη των 195.000 στη χώρα, οι 1.800 είναι γυναίκες. Ο Στρατός, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δουλεύουν στην κατεύθυνση του η γυναικεία συμμετοχή στις Ένοπλες Δυνάμεις να αποτελέσει το 10% του μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Η Αεροπορική Δύναμη του Αφγανιστάν αριθμεί μόλις 100 αεροσκάφη και δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής τα τελευταία χρόνια, αλλά από το 2015 το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στο να αυξήσουν τόσο τον εξοπλισμό, όσο και την εκπαίδευση. Η δύναμη αποτελείται από επιθετικά ελικόπτερα και ελαφρού τύπου μαχητικά αεροσκάφη που εκτελούν αποστολές παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ εκτελεί το μεγάλο μέρος των επιδρομών κατά των ανταρτών.

Ένας ακόμα ρόλος που παίζουν οι Αεροπορικές Δυνάμεις είναι αυτός της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκείνους που πλήττονται από πλημμύρες, χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις και άλλες καταστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ 7/12/2016: Τοπικές βροχές, ισχυροί άνεμοι και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας

Νέα βόμβα από το ΔΝΤ - Ζητά να είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου

Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου: 75 χρόνια από την επίθεση στο Πέρλ Χάρμπορ

Μετέφεραν με καΐκι ασθενείς από την Κεφαλλονιά στην Κυλλήνη (Φωτό)

Στους 92 οι νεκροί από το φονικό σεισμό 6,4 R στην Ινδονησία