Άνετη αυτοδυναμία δίνουν τα exit polls του BBC στον Μπόρις Τζόνσον

 
Άνετη αυτοδυναμία δίνουν τα exit polls του BBC στον Μπόρις Τζόνσον

Ενημερώθηκε: 13/12/19 - 02:51

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 86 εδρών στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Βρετανία. Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν στον ηγέτη των Τόρις καθαρό προβάδισμα με 368 έδρες έναντι 191 που φαίνεται να εξασφαλίζει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 55 έδρες ενώ οι Φιλευθέροι Δημοκράτες 13.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.

εκλογεσ βρετανια

Οι εκλογές του Brexit

Οι εκλογές αυτές θα μείνουν στη βρετανική ιστορία ως οι εκλογές για το Brexit. Η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν προφανώς στην καρδιά αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατέβηκε με τη σημαία του «ας τελειώνουμε με το Brexit» και με αυτό το μήνυμα στο Twitter αποχαιρέτησε τους Βρετανούς μία ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες.

«Ας μην επιστρέψουμε στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο που είχαμε πριν από τις εκλογές», έγραψε στον λογαριασμό του καλώντας τους πολίτες να του χαρίσουν μία καθαρή νίκη, προκειμένου να προχωρήσει με τη συμφωνία που κατέληξε στις Βρυξέλλες και να ανοίξει την εξώπορτα της Ε.Ε. τον Ιανουάριο.

Οι Βρετανοί ωστόσο έχουν και άλλα προβλήματα εκτός από το Brexit. Σε αυτά προτίμησε να εστιάσει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προστάτης του λατρεμένου τους Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

«Έχετε μία ώρα να σώσετε το NHS», ήταν το τελευταίο tweet του ηγέτη των Εργατικών, που υποσχέθηκε ωστόσο να δώσει και μία δεύτερη ευκαιρία στο Brexit με ένα δεύτερο δημοψήφισμα σε έξι μήνες, αλλά αυτή τη φορά επί της νέας συμφωνίας που υποστηρίζει ότι έως τότε θα έχει διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αν και μέχρι στιγμής πρόκειται μόνο για πρόβλεψη, σε κάθε περίπτωση, ο Κόρμπιν επικρίθηκε καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τη μη καθαρή στάση του στο Brexit.

«Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ σημαντική. Κάθε ψήφος έχει αξία», έγραψε η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, καλώντας τους πολίτες να διώξουν τον Τζόνσον – και το Brexit – και να δώσουν το μέλλον της Σκωτίας στα χέρια της, προφανώς με ένα δεύτερο δημοψήφισμα και εκεί.

Ανεξάρτητα από τις όποιες βλέψεις της Σκωτίας για ανεξαρτησία, η Στέρτζον είχε δίκιο σε ένα σημείο. Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, οι πρώτες εδώ και έναν αιώνα πριν από τα Χριστούγεννα, ήταν όντως πολύ σημαντικές. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι ίσως επρόκειτο για τη σημαντικότερη εκλογική μάχη των τελευταίων πολλών ετών, ενώ οι περισσότεροι δημοσκόποι υποστήριζαν έως το τέλος ότι το αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο.

Όχι τόσο όσον αφορά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον, που εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη, όσο για τον μαγικό αριθμό των 326 εδρών που τον καθιστά αυτοδύναμο και του επιτρέψει όντως να τελειώνει με το Brexit στις 31 Ιανουαρίου για να αρχίσει ο νέος, επίσης μακρύς δρόμος, των διαπραγματεύσεων μίας εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική