Ανησυχητικές δηλώσεις από κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ: Η Γροιλανδία ανήκει «δικαιωματικά» στις ΗΠΑ

 
Ανησυχητικές δηλώσεις από κορυφαίο σύμβουλο του Τραμπ: Η Γροιλανδία ανήκει «δικαιωματικά» στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 06/01/26 - 16:29

Σοβαρές ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο προκαλούν οι δηλώσεις ανώτατου στελέχους της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες η Γροιλανδία ανήκει «δικαιωματικά» στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μπορούσε να καταληφθεί ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης και κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Στίβεν Μίλερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι «κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει στρατιωτικά τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον της Γροιλανδίας», αποφεύγοντας να αποκλείσει ρητά το ενδεχόμενο χρήσης βίας. Οι τοποθετήσεις του εντάσσονται σε μια ευρύτερη ρητορική που δίνει έμφαση στην ισχύ ως καθοριστικό παράγοντα των διεθνών σχέσεων.

«Ζούμε σε έναν κόσμο που κυβερνάται από τη δύναμη και τη βία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίλερ, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι «ο σιδηρούς νόμος της Ιστορίας». Οι δηλώσεις του ήρθαν λίγες ημέρες μετά ανάρτηση της συζύγου του στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να αναλάβουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εντείνει δημόσια τις πιέσεις προς το ημιαυτόνομο δανέζικο έδαφος.

Η πρωθυπουργός της Δανία, Μέτε Φρεντέρικσεν, κάλεσε τον Τραμπ να «σταματήσει τις απειλές», τονίζοντας ότι ενδεχόμενη προσάρτηση της Γροιλανδίας θα συνιστούσε επίθεση εναντίον συμμάχου του ΝΑΤΟ. Όπως υπενθύμισε, η Συνθήκη του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν αποκλείει τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την απόκτηση της Γροιλανδίας, επικαλούμενος λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μίλερ επανέλαβε και τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «διοικούν» τη χώρα μέσω οικονομικού και στρατιωτικού ελέγχου. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Καράκας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του, Σίλια Φλόρες.

Η επιχείρηση προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και από παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε λόγο για παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μίλερ, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, σημείωσε ότι ο σύμβουλος του Τραμπ «έδωσε έναν πολύ καθαρό ορισμό του ιμπεριαλισμού», υπογραμμίζοντας ότι η επιδίωξη ελέγχου ξένων χωρών και των φυσικών τους πόρων παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους της διεθνούς πολιτικής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ