Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επιβεβαιώνοντας την κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Γάζα, απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και υπερασπίστηκε μια στρατηγική που δέχεται σφοδρά πυρά ακόμα και από τους πιο στενούς συμμάχους του.
Από την αρχή της ανακοίνωσης της νέας ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο Νετανιάχου επιλέγει να κλιμακώσει τον πόλεμο, διακινδυνεύοντας να απολέσει τη στήριξη των συμμάχων του και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Στο διάγγελμά του, ο Νετανιάχου αποσαφήνισε πλήρως τους πολεμικούς του στόχους που δεν είναι άλλοι από την πλήρη κατάληψη της Γάζας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση με την ονομασία «Άρματα του Γεδεών» στοχεύει στο «να ολοκληρωθεί ο πόλεμος, να τελειώσει η δουλειά».
Ο Νετανιάχου επανέλαβε τη θέση του ότι ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας θα τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας με τη λήξη του πολέμου.
Ανάμεσα στα ερωτήματα που προκύπτουν για τα νομικά και πολιτικά προβλήματά του στο εσωτερικό, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να «ανοίξει μια νέα φάση» του πολέμου στη Γάζα και να καταφέρει «τεράστια πλήγματα» που θα εξαλείψουν σταδιακά «τα τελευταία προπύργια της Χαμάς».
Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις από Ευρωπαίους συμμάχους του Ισραήλ για λήξη του πολέμου, καλώντας τον να αντιμετωπίσει τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία, όσο απολαμβάνει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, η Βρετανία συνυπέγραψε μαζί με τη Γαλλία και τον Καναδά κοινή δήλωση που καταδικάζει τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες και προειδοποιεί για «περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα» αν δεν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο σχέδιό του για την παροχή βοήθειας στη Γάζα – το οποίο παρακάμπτει τις υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ – ο Νετανιάχου το χαρακτήρισε ως «ένα ακόμη εργαλείο για να κερδίσουμε τον πόλεμο». Το σχέδιο έχει επικριθεί διεθνώς, μεταξύ άλλων από τα Ηνωμένα Έθνη, ως μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια ως «όπλο».
Ο Νετανιάχου επέκρινε τις αυστηρές δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης, λέγοντας: «Είναι ντροπή που η Βρετανία, αντί να επιβάλει κυρώσεις στη Χαμάς, επιβάλλει κυρώσεις σε μια γυναίκα, αναφερόμενος στην επικεφαλής των εποίκων Ντανιέλα Βάις». Επιπλέον, κατηγόρησε τη Βρετανία και άλλες χώρες ότι «υποκύπτουν στις πιέσεις μουσουλμανικών μειονοτήτων» στο εσωτερικό τους.
Στο εσωτερικό, ο Νετανιάχου έχει δεχθεί σφοδρή κριτική επειδή φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην ήττα της Χαμάς έναντι της επιστροφής των υπολοίπων ομήρων. Ωστόσο, επέμεινε ότι καταβάλλει «μεγάλες προσπάθειες», επιμένοντας ότι «δεν μπορούμε να τους πάρουμε πίσω χωρίς στρατιωτικά μέσα».
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των Ισραηλινών που υποστηρίζουν κατάπαυση του πυρός, ακόμα κι αν αυτή προϋποθέτει συμφωνία με τη Χαμάς. Το γεγονός καταδεικνύει ότι δεν πιστεύουν πως οι πολεμικοί στόχοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού συμβαδίζουν με την ασφάλεια των ομήρων, ούτε με την εξαντλημένη ισραηλινή οικονομία και την πληγείσα διεθνή εικόνα της χώρας.
Μεταξύ άλλων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ, ο νεότερος αδελφός του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ, σκοτώθηκε «πιθανότατα» σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Νετανιάχου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινής κατάπαυσης του πυρός και συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων, εφόσον υπάρξει τέτοια δυνατότητα. Ωστόσο, παραμένοντας αμετακίνητος, διαμήνυσε για άλλη μία φορά ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο να τερματίσει τον πόλεμο υπό σαφείς όρους που θα διασφαλίζουν την ασφάλειά του»,.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 20 από τους ομήρους που απήχθησαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 θεωρούνται ακόμη ζωντανοί, ενώ έως και 30 εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί.
Τέλος, για το Ιράν είπε ότι «παραμένει μια σοβαρή απειλή κατά του Ισραήλ», είπε και τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ. Μιλάμε μαζί τους συνεχώς. Ελπίζουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αποτρέψει ένα πυρηνικό όπλο από το Ιράν».
Οι δηλώσεις του Νετανιάχου έρχονται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης. Το βράδυ της Δευτέρας, η Βρετανία συνυπέγραψε μαζί με τη Γαλλία και τον Καναδά κοινή δήλωση που καταδικάζει τις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες και προειδοποιεί για «περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα» αν δεν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακα
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο σήμερα στη Γάζα 100 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, αφού επέτρεψε χθες, Τρίτη, να περάσουν 93 φορτηγά και περίπου δέκα τη Δευτέρα έπειτα από περισσότερους από δυόμισι μήνες πλήρους αποκλεισμού του κατεστραμμένου από τον πόλεμο παλαιστινιακού εδάφους.
"Εκατό φορτηγά που ανήκουν στον ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα, τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια -- συγκεκριμένα αλεύρι, βρεφικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό -- εισήλθαν σήμερα (Τετάρτη) στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ", δηλώνει σε ανακοίνωση ο Cogat, ο οργανισμός του υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Λίγο νωρίτερα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι λόγω προβλημάτων στη διανομή, καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει μέχρι τώρα στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.