Βήμα προς την ένταξη των Φρουρών της Επανάστασης στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ

 
φρουροι της επαναστασης

Ενημερώθηκε: 28/01/26 - 22:51

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, μετά τη δήλωση της Γαλλίας ότι στηρίζει πλέον την πρωτοβουλία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο –μεταξύ άλλων– την έγκριση νέων κυρώσεων ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, κατά την οποία χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί.

Τη στήριξη της Γαλλίας επιβεβαίωσε δημόσια ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δηλώνοντας ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό των IRGC ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία να τάσσονται υπέρ, η απόφαση αναμένεται να λάβει πολιτική έγκριση, αν και απαιτείται ομοφωνία και από τα 27 κράτη-μέλη.

Μέχρι πρότινος, η Γαλλία τηρούσε πιο επιφυλακτική στάση, εκφράζοντας ανησυχίες ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε πλήρη ρήξη των σχέσεων με την Τεχεράνη και θα έθετε σε κίνδυνο τις διπλωματικές αποστολές, καθώς και τις προσπάθειες απελευθέρωσης Ευρωπαίων πολιτών που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές. Ιδιαίτερη ανησυχία υπήρχε για δύο Γάλλους πολίτες που διαμένουν στην πρεσβεία στο Ιράν, μετά την αποφυλάκισή τους πέρυσι.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, που ιδρύθηκαν μετά την επανάσταση του 1979 για την προστασία του θεοκρατικού καθεστώτος, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική, στρατιωτική και οικονομική ζωή της χώρας, ενώ έχουν αναλάβει και τα βαλλιστικά και πυρηνικά προγράμματα του Ιράν.

Οι αιματηρές επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων, οι σφοδρότερες από το 1979, έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Διπλωμάτες που στηρίζουν την ένταξη των IRGC στη λίστα υποστηρίζουν ότι η έκταση και η αγριότητα της καταστολής καθιστούν αναγκαίο ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα από την Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα τη δράση των Φρουρών και εκτός συνόρων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, όταν μια οργάνωση δρα σαν τρομοκρατική, «πρέπει να κατονομάζεται ως τέτοια».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ