COP28: Γραβάτα με την... ελληνική σημαία φόρεσε ο Βασιλιάς Κάρολος

 
charles 1

Πηγή Φωτογραφίας: GIUSEPPE CACACE / AFP

Ενημερώθηκε: 01/12/23 - 16:22

Η Βρετανία αυτή τη στιγμή μοιάζει να βρίσκεται σε δυο τροχιές. Από τη μία, το σταθερό έργο ή η «δια βίου δέσμευση» - όπως επιλέγουν πολλά βρετανικά μέσα να αναφέρουν – του Βασιλιά Καρόλου και από την άλλη, οι αποφάσεις του Ρίσι Σούνακ για το περιβάλλον οι οποίες απομακρύνουν την χώρα από τον στόχο των μηδενικών ρύπων μέχρι το 2050, σύμφωνα με τους επικριτές του.

Στη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Ντουμπάι (COP28) η παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έντονη. Ο Βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε στο κεντρικό πόντιουμ του χώρου και έδωσε μια εμβληματική – για πολλούς – ομιλία.  

Η εμφάνιση του Καρόλου με ελληνική γραβάτα

Η εμφάνιση του Βασιλιά Καρόλου δεν απευθυνόταν μόνο στη κλιματική αλλαγή. Σε μία συμβολική κίνηση, εμφανίστηκε με τη γραβάτα που έχει γεμάτη με μικρές ελληνικές σημαίες, κίνηση που θεωρείται ότι «κλείνει» το μάτι στο συμβάν των προηγούμενων ημερών μεταξύ Σούνακ – Μητσοτάκη.

Μάλιστα είχε και με μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ μετά την ομιλία του, φορώντας την ίδια γραβάτα κάτι που θεωρήθηκε σαν ένα προσωπικό μήνυμα του Μονάρχη σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού προς τον Έλληνα ομόλογό του εξαιτίας των δηλώσεων του δεύτερου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Βασιλιάς Κάρολος είναι ο μόνος αρχηγός κράτους που του δόθηκε η τιμή να απευθυνθεί από το κεντρικό βήμα στους 167 ηγέτες που βρίσκονται στην COP28. Εϊναι η δεύτερη φορά που ο Μονάρχης απευθύνεται σε αυτό το κοινό, καθώς η πρώτη φορά ήταν στη Διάσκεψη για το Κλίμα το 2015 στο Παρίσι. «Βρισκόμαστε τρομακτικά εκτός τροχιάς» στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μονάρχης ενώ ανέφερε ότι ακόμα και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο αν το περιβάλλον δεν ανακάμψει με ταχύτατο ρυθμό. «Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου παλεύω να αναδείξω τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης, δεκαετίες αργότερα υπάρχει 30% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και σχεδόν 40% περισσότερο μεθάνιο».

«Δεν τάσσομαι με τους ιδεολογικούς ζηλωτές»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, αντιμετωπίστηκε εντελώς διαφορετικά στο Ντουμπάι. Οργανώσεις και επικριτές του σχολιάζουν αρνητικά τη γενικότερη στάση του για την κλιματική κρίση, με αποφάσεις που βρέθηκαν εκτός του net zero policy (πολιτική μηδενικών ρύπων) μέχρι το 2050. Υπενθυμίζεται, ότι μόλις λίγους μήνες πριν έδωσε το πράσινο φως για νέες αδειοδοτήσεις γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων. Παράλληλα, τον Σεπτέμβρη ανακοίνωσε αναβολή την απαγόρευσης των αυτοκινήτων ντίζελ και βενζίνης στη χώρα, από το 2030 στο 2035.

Λίγο πριν την εμφάνισή του στη Διάσκεψη, και θέλοντας να υποστηρίξει τις θέσεις του, δήλωσε ότι «δεν συντάσσεται με τους ιδεολογικούς ζηλωτές» καθώς όπως επεσήμανε «μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους με υπεύθυνο τρόπο, προστατεύοντας τα λεφτά του κόσμου και γλυτώνοντάς τους από επιπρόσθετο οικονομικό βάρος».

Με αυτό σαν γνώμονα, δεν είχε παρουσιαστεί στη Διάσκεψη για το Κλίμα που είχε γίνει πέρυσι στην Αίγυπτο. Όπως είχε υποστηρίξει τότε, μόλις είχε ανέβει στην εξουσία και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας ήταν τόσο έντονα που η παρουσία του στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν σημαντικότερη. Στη προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνησή του σέβεται τους στόχους, θα δεσμευθεί να επενδύσει επιπλέον 1,6 δισεκατομμύρια λίρες για το περιβάλλον.

Μόλις χθες, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) εκτίμησε ότι το 2023 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ