Δεύτερο γεωτρύπανο και πολεμικά πλοία στέλνει στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Ερντογάν

Δεύτερο γεωτρύπανο και πολεμικά πλοία στέλνει στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Ερντογάν
Ενημερώθηκε: 08/05/19 - 11:07

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παρά τη διεθνή κατακραυγή η Τουρκία στέλνει -μετά τον «Πορθητή»- και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου, από το Κιργιστάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και έχει έρθει η ώρα των γεωτρήσεων. Επιτέθηκε και πάλι στην Κυπρο, λέγοντας ότι προχωρεί μονομερώς σε γεωτρήσεις χωρίς να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. 

Την ίδια ώρα το τουρκικό Ναυτικό έδωσε εντολή για απόπλου πολεμικών πλοίων στην περιοχή, με σαφείς εντολές να απαντήσουν με πυρά σε περίπτωση που επιχειρηθεί οποιαδήποτε παρενόχληση στα τουρκικά γεωτρύπανα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

 

«Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης στο ερευνητικό μας σκάφος από τα Ναυτικό μας και δεν θα υπάρξει καμία επαφή των ναυτικών μονάδων με το αρχηγείο. Τα σκάφη θα δράσουν αυτοβούλως σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής», αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής ναυτικής διοίκησης.

Στο μεταξύ η Κύπρος είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την είδηση ότι τα τρία πλοία υποστήριξης της παράνομης γεώτρησης του «Πορθητή» είναι εγγεγραμμένα στο Νορβηγικό Νηολόγιο, στο πλαίσιο της απόφασής της να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά της εταιρείας, των πλοίων, αλλά των προσώπων που θα εμπλακούν στις παράνομες γεωτρήσεις. Να σημειωθεί, ότι η Νορβηγία, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει συμφωνίες με την Κύπρο στο πλαίσιο της Europol.

Από την πλευρά της η Άγκυρα προσπαθεί να υποβαθμίσει τις νομικές ενέργειες της Λευκωσίας για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της Κύπρου με άλλες χώρες και δήλωσε ότι «εμείς αυτού τους είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά. Ας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Εμείς ποτέ δεν αποδώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει».

Σήμερα, (Τετάρτη 8 Μαΐου), ο Πρόεδρος της Κύπρου μεταβαίνει στη Ρουμανία, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί, αύριο, 9 Μαΐου, θα θέσει το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως συνέχεια των έντονων διαβημάτων που έγιναν προς την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.