Διαβουλεύσεις Ερντογάν - Σάρατζ σήμερα Πέμπτη 4/6 στην Κωνσταντινούπολη

Διαβουλεύσεις Ερντογάν - Σάρατζ σήμερα Πέμπτη 4/6 στην Κωνσταντινούπολη
Ενημερώθηκε: 04/06/20 - 01:01

Τουρκία: Σε μια κρίσιμη στιγμή για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της αύξησης της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία ενισχύεται και από το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, φθάνει στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα Πέμπτη 4/6, ο πρωθυπουργός της Λιβύης και εκλεκτός της Άγκυρας, Φαγιεζ Αλ Σαρατζ, για διαβουλεύσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η συγκυρία της επίσκεψης αυτής δεν είναι άσχετη με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκμεταλλευόμενη και την τουρκολιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής η Τουρκία έχει επεκτείνει κατά πολύ προς τα δυτικά τις διεκδικήσεις της και ουσιαστικά -όπως έχει δηλώσει επισήμως- δεν αναγνωρίζει σε κανένα νησί, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.

Είναι δεδομένο ότι ο Σάρατζ θα «υπηρετήσει» πιστά τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή -εις βάρος της Ελλάδος- για τον απλούστατο λόγο ότι ουσιαστικά ο Ερντογάν τον κρατάει «ζωντανό» με την στρατιωτική βοήθεια, που του προσφέρει για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του στρατάρχη Χαφτάρ.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ