Αρκετά έθνη που έχουν υποστηρίξει το Ισραήλ εξέφρασαν την Τετάρτη την οργή τους όταν τα ισραηλινά στρατεύματα έριξαν "προειδοποιητικές βολές", όπως τις χαρακτήρισαν, καθώς ξένοι διπλωμάτες επισκέπτονταν την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε τα στρατεύματα ότι πυροβόλησαν "σκόπιμα" την αντιπροσωπεία κοντά στην πόλη Τζενίν, που αποτελεί σημείο ανάφλεξης. Ο ισραηλινός στρατός, που ήδη δέχεται πιέσεις για την τακτική του στον πόλεμο της Γάζας, δήλωσε ότι λυπάται για την "αναστάτωση". Πλάνα του AFP από την Τζενίν - συχνός στόχος ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών - έδειχναν την αντιπροσωπεία και τους δημοσιογράφους που τη συνόδευαν να τρέχουν να καλυφθούν καθώς ακούγονταν πυροβολισμοί. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι πήγαν στην περιοχή για να δουν τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές από τον Οκτώβριο του 2023 που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η διπλωματική αυτοκινητοπομπή ξέφυγε από την εγκεκριμένη διαδρομή και εισήλθε σε απαγορευμένη ζώνη. Τα στρατεύματα έριξαν "προειδοποιητικές βολές" για να απομακρύνουν την ομάδα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι κανείς δεν τραυματίστηκε και εκφράζοντας τη λύπη του για την "αναστάτωση που προκλήθηκε". Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε το περιστατικό "απαράδεκτο". "Οι διπλωμάτες που κάνουν τη δουλειά τους δεν πρέπει ποτέ να δέχονται πυροβολισμούς, να δέχονται επιθέσεις με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή. Η ασφάλειά τους πρέπει να είναι σεβαστή ανά πάσα στιγμή", δήλωσε ο εκπρόσωπος, Στέφαν Ντούζαριτς, στους δημοσιογράφους.
"Αυτοί οι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ, δέχθηκαν πυρά, προειδοποιητικές βολές ή οτιδήποτε άλλο... κάτι που είναι απαράδεκτο".
Καταδίκη των πυροβολισμών
Αρκετές χώρες που είχαν εκπροσώπους στην ομάδα εξέφρασαν την οργή τους και απαίτησαν τη διεξαγωγή έρευνας. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλλας κάλεσε το Ισραήλ να θέσει τους υπεύθυνους "προ των ευθυνών τους". Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ουρουγουάη κάλεσαν τους πρεσβευτές του Ισραήλ ή δήλωσαν ότι θα θέσουν άμεσα το ζήτημα. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε το περιστατικό "εντελώς απαράδεκτο" και ζήτησε "άμεσες εξηγήσεις".
Ο Κάρνεϊ πρόσθεσε ότι η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Ανίτα Ανάντ κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στην Οτάβα. Η Αίγυπτος κατήγγειλε τους πυροβολισμούς ως παραβίαση "όλων των διπλωματικών κανόνων", ενώ η Τουρκία απαίτησε άμεση έρευνα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε: "Αυτή η επίθεση πρέπει να διερευνηθεί χωρίς καθυστέρηση και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν". Ο Άχμαντ αλ Ντίκ, πολιτικός σύμβουλος του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών που συνόδευε την αντιπροσωπεία, καταδίκασε "αυτή την απερίσκεπτη πράξη του ισραηλινού στρατού".
"Έδωσε στη διπλωματική αντιπροσωπεία μια εντύπωση της ζωής που ζει ο παλαιστινιακός λαός", είπε. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν διπλωμάτες από περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, η Τουρκία και η Ρωσία. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το διπλωματικό προσωπικό της συμμετείχε, προσθέτοντας ότι "λυπάται βαθύτατα" για το περιστατικό. "Η ιαπωνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στην ισραηλινή πλευρά και ζήτησε εξηγήσεις και την αποτροπή επανάληψης", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι στο Τόκιο.
Οδυνηρή η κατάσταση στη Γάζα
Το περιστατικό συνέβη ενώ αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί το Ισραήλ στη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται για βασικές προμήθειες μετά από εβδομάδες σχεδόν πλήρους απομόνωσης. Ο δίμηνος ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας για την παροχή βοήθειας υποχώρησε εν μέρει αυτή την εβδομάδα. Το Ισραήλ ενίσχυσε τη στρατιωτική του επίθεση το Σαββατοκύριακο, υποσχόμενο να νικήσει τους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα, η επίθεση της οποίας στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ προκάλεσε τον πόλεμο. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει μαζικές πιέσεις, μεταξύ άλλων και από τους συμμάχους του, για να σταματήσει την εντατικοποιημένη επίθεσή του και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στη Γάζα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξαν την Τρίτη την επανεξέταση της συμφωνίας συνεργασίας της ΕΕ με το Ισραήλ. Η Σουηδία δήλωσε ότι θα πιέσει την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε ισραηλινούς υπουργούς, ενώ η Βρετανία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ και κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή. Ο Πάπας Λέων ΙΔ' χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα "ανησυχητική και οδυνηρή" και ζήτησε "την είσοδο επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας". Η επίθεση της Χαμάς το 2023 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.218 ανθρώπων στο Ισραήλ, κυρίως αμάχων.
Οι μαχητές πήραν επίσης 251 ομήρους, 57 από τους οποίους παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 34 νεκρών, όπως λέει ο στρατός. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι τουλάχιστον 3.509 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ έληξε την εκεχειρία και επανέλαβε τα πλήγματα στις 18 Μαρτίου, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό του πολέμου σε 53.655, κυρίως πολίτες.
Πηγή: ERTNews μέσω AFP