Διχασμένη για τα «όπλα Τραμπ» στην Ουκρανία η Ευρώπη

 
ουκρανια

Πηγή Φωτογραφίας: alimyakubov

Ενημερώθηκε: 16/07/25 - 19:21

Η ξαφνική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και η απόφαση αποστολής όπλων στο Κίεβο έχει προκαλέσει «θύελλα» κυρίως για το πώς ακριβώς θα «τρέξει» το σχέδιο καθώς στην άλλη άκρη του ατλαντικού επιθυμούν να στείλουν τον λογαριασμό… στην Ευρώπη.

Η ανταπόκριση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει έμμεσα όπλα (made in usa) στην Ουκρανία, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές χώρες να τα αγοράσουν οι ίδιες, έφερε χαμόγελα και προβληματισμό.

Την αποστολή αμερικανικών όπλων στο Κίεβο, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ευρώ, «παζαρεύει» ο Ντ. Τραμπ με την Ευρώπη

«Κύριε πρόεδρε, αγαπητέ Ντόναλντ, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι πραγματικά μεγάλο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, καθισμένος δίπλα στον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Ο παράγοντας Γερμανία

Η Γερμανία επενδύει «μαζικά» στο σχέδιο, δήλωσε ο Ρούτε, ο οποίος επισκέφθηκε τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο μόλις την περασμένη εβδομάδα. Κατ’ ιδίαν, οι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι η πρωτοβουλία ήταν μια γερμανική ιδέα.

Ο Μερτς δήλωσε ότι επικοινώνησε αρκετές φορές με τον Τραμπ τις τελευταίες ημέρες και τον διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία «θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο» στην προσπάθεια προμήθειας αμερικανικών όπλων στο Κίεβο.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ, στο Πεντάγωνο για να συζητήσουν λεπτομέρειες, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συστοιχίες Patriot.«Είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτροπή και την άμυνα της Ευρώπης», δήλωσε.

Η πρόσφατη συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι οδήγησε στη διαμόρφωση ενός καταλόγου όπλων που πιθανώς θα προμηθευτεί το Κίεβο, ο οποίος δόθηκε από την αμερικανική πλευρά στον Ουκρανό πρόεδρο στη Ρώμη.

Είναι πολλά τα λεφτά

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πουλήσουν αμερικανικά όπλα σε μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία στη συνέχεια θα τα προμηθεύσουν στην Ουκρανία. Ο Τραμπ δεν έδωσε όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου και περιορίστηκε να πει πως τα εν λόγω όπλα αξίζουν «δισεκατομμύρια». Όταν ρωτήθηκε αν η συμφωνία περιλαμβάνει συστοιχίες αεράμυνας Patriot και πυραύλους αναχαίτισης, απάντησε: «Περιλαμβάνει τα πάντα».

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να παρακάμψει το «πάγωμα» από το Κογκρέσο της άμεσης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, εγκρίνοντας πωλήσεις όπλων σε Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα προωθήσουν τα συγκεκριμένα συστήματα στο Κίεβο.

Γαλλία – Ιταλία, συμμαχία

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία, της οποίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πιέζει εδώ και καιρό τους Ευρωπαίους να δημιουργήσουν τη δική τους αμυντική βιομηχανία, δεν προτίθεται να αγοράσει αμερικανικά όπλα για λογαριασμό του Κιέβου.

Δύο Γάλλοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Politico, τόνισαν πως ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει και προτρέπει τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αγοράζοντας όπλα που παράγονται στη γηραιά ήπειρο όχι στις ΗΠΑ. Επιπλέον η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική κρίση άνευ προηγουμένου με το έλλειμμα να έχει εκτιναχθεί, το χρέος να την «πνίγει» ενώ ταυτόχρονα ψάχνει τρόπο να καλύψει τις δικές της αμυντικές δαπάνες.

Ανάλογη στάση κρατά και η Ιταλία. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa Ιταλοί αξιωματούχοι απέκλεισαν τις άμεσες αγορές αμερικανικών όπλων, επικαλούμενοι δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά και την εστίαση της χώρας σε διαφορετικά τεχνολογικά συστήματα, όπως το ιταλο-γαλλικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας SAMP/T που έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη ψάχνει κοινό βηματισμό ενώ ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανία συνεχίζεται.

Και άλλες φωνές… δυσπιστίας

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλλας, που έχει υποστηρίξει θερμά την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ήθελε να δει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να «μοιράζονται το βάρος» του εξοπλισμού της Ουκρανίας.

«Αν υποσχεθείτε να δώσετε τα όπλα και στη συνέχεια πείτε ότι κάποιος άλλος θα πληρώσει γι’ αυτά, δεν τα δίνετε πραγματικά εσείς, έτσι δεν είναι;» υποστήριξε η Κάλλας, θέτοντας ερωτηματικά για το σχέδιο Τραμπ.

Ο Δανός Ράσμουσεν έκανε έναν παρόμοιο υπαινιγμό. «Παρέχουμε μεγάλη χρηματοδότηση στην Ουκρανία για να αγοράσει ό,τι όπλα και πυρομαχικά χρειάζεται … Αλλά θα ήθελα πολύ να δω όλους τους εταίρους μας να συνεισφέρουν πραγματικά επίσης, αν θέλουμε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», είπε.

Την μη συμμετοχή της στις αγορές αμερικανικών όπλων για λογαριασμό της Ουκρανίας ανακοίνωσε και η Τσεχία. Ο Ρόμπερτ Φίτσο, πρωθυπουργός της Σλοβακίας, το πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς σε ομιλία του στο κοινοβούλιο έθεσε ακόμη και ζήτημα αποχώρησης από το ΝΑΤΟ και διακήρυξης ουδετερότητας. Αντιδράσεις υπήρξαν και από την Πολωνία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ