Δημοσκόπηση: Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι το σενάριο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου είναι υπαρκτό

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 07/05/25 - 18:19

Έντονη ανησυχία για το σενάριο μιας νέας παγκόσμιας σύρραξης επικρατεί ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση της YouGov που αναμεταδίδει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, ογδόντα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημοσκόπηση δείχνει ότι πολλοί Αμερικανοί και Δυτικοευρωπαίοι πιστεύουν ότι μια ακόμη πιο καταστροφική τρίτη παγκόσμια σύγκρουση θα μπορούσε να ξεσπάσει μέσα σε μια δεκαετία, με τις εντάσεις με τη Ρωσία να θεωρούνται η πιο πιθανή αιτία.

Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να γιορτάσει την 80ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης, η δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι τα γεγονότα κατά τη διάρκεια και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι σημαντικά σήμερα και πρέπει να συνεχίσουν να διδάσκονται στις νεότερες γενιές.

Ποσοστά μεταξύ 41% και 55% των ερωτηθέντων στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση: Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, δήλωσαν ότι θεωρούν έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο πολύ ή αρκετά πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, άποψη που συμμερίζεται και το 45% των Αμερικανών.

Πλειοψηφίες από 68% έως 76% δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οποιαδήποτε νέα σύγκρουση θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα, και μεταξύ 57% και 73% δήλωσαν επίσης ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες απώλειες ζωών από ό,τι το 1939-1945. 

Μάλιστα, πολλοί (25% έως 44%) θεωρούν ότι ένας τέτοιος παγκόσμιος πόλεμος θα οδηγήσει στον αφανισμό των περισσότερο ανθρώπων στον πλανήτη.

Οι περισσότεροι (66% στην Ιταλία έως 89% στη Βρετανία) πιστεύουν ότι η χώρα τους θα εμπλακεί σε έναν τέτοιο πόλεμο, αλλά λιγοστοί (από 16% στην Ιταλία ώς 44% στη Γαλλία) θεωρούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους θα μπορέσουν να τους υπερασπιστούν, σε αντίθεση με το 71% στις ΗΠΑ που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον αμερικανικό στρατό.

Η Ρωσία θεωρείται ότι θα είναι η αιτία ενός νέου παγκοσμίου πολέμου

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση θεωρούν – σε ποσοστό από 72% έως 82% των δυτικοευρωπαίων και σε ποσοστό 69% των Αμερικανών – ότι η Ρωσία θα είναι η πιθανότερη αιτία για να ξεσπάσει ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος, με την ισλαμική τρομοκρατία δεύτερη σημαντικότερη πηγή ανησυχίας.

Όμως, πολλοί Ευρωπαίοι, εξέφρασαν παρόμοιο φόβο και για την υποτιθέμενη σύμμαχο της Γηραιάς Ηπείρου, την Αμερική με την πλειοψηφία (58%) στην Ισπανία, (55%) τη Γερμανία και (53%) στη Γαλλία να εκτιμά ότι οι εντάσεις με τις ΗΠΑ συνιστούν μεγάλη ή μέτρια απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη.

Στο ερώτημα ποιος έκανε τα περισσότερα για τη διατήρηση της ειρήνης μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι πλειοψηφίες και στις έξι χώρες (από 52% έως 66%) απάντησαν το ΝΑΤΟ, ενώ ένα ποσοστό από 44% έως 60% θεωρεί ότι συνεισέφερε «σε μεγάλο» ή σε «επαρκή» βαθμό ο ΟΗΕ.

Τέλος, οι δυτικοευρωπαίοι και οι Αμερικανοί σε ποσοστό από 45% έως 56% εκτιμούν ότι η ΕΕ – που δημιουργήθηκε εν μέρει με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη – διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ενός νέου πολέμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ