Εβδομάδα εξελίξεων στην ενέργεια: Σε αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας η Κομισιόν - Γιατί είναι σημαντική η 21η Ιουλίου

 
Εβδομάδα εξελίξεων στην ενέργεια: Σε αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας η  Κομισιόν - Γιατί είναι σημαντική η 21η Ιουλίου

Ενημερώθηκε: 18/07/22 - 18:38

Το Αζερμπαϊτζάν επισκέπτεται η πρόεδρος της Κομισιόν προς αναζήτηση πηγών ενέργειας και απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Την ίδια ώρα, με μεγάλο ενδιαφέρον την Τετάρτη η κομισιόν θα παρουσιάσει το πολυαναμενόμενο σχέδιο της, για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μείωσης ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στις 21 Ιουλίου, αναγκαστικά, θα ανοίξει τα χαρτιά του και το Κρεμλίνο καθώς θα φανεί αν θα ξαναλειτουργήσει ο αγωγός Nord stream, που είχε ανασταλεί η λειτουργία του, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέπτεται το Μπακού, σε αναζήτηση περισσότερου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε η Επιτροπή, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

«Εν μέσω της συνεχιζόμενης μετατροπής των ενεργειακών αποθεμάτων σε όπλα από τη Ρωσία, η διαφοροποίηση των ενεργειακών εισαγωγών μας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ» ανέφερε η Επιτροπή με ανάρτηση στο Twitter. «Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος (Ενέργειας) Κάντρι Σίμσον θα βρίσκονται αύριο στο Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο το οποίο είδε το πρακτορείο Reuters στις 14 Ιουλίου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, επικαλείται έκτακτες περιστάσεις εκτός του ελέγχου του και ενημέρωσε τουλάχιστον μία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας φυσικού αερίου.

Σε συνέχει το πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι η Επιτροπή πρότεινε στις χώρες της ΕΕ μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου και να στηριχθεί η επέκταση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου ώστε να γίνει αυτό.

Η Γερμανία, η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία όταν λήξει η 10μερη περίοδος τακτικής συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, αυτήν την εβδομάδα.

Νωρίτερα, μέσω του Twitter, ο πρεσβευτής της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, έγραψε: «Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τηρεί πλήρως τις συμβατικές υποχρεώσεις της».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ