Εκθετο το τουρκολιβυκό σύμφωνο πριν καν στεγνώσει το μελάνι

 
τσαβουσογλου

Ενημερώθηκε: 03/10/22 - 21:50

Έκθετη και γελοιοποιημένη προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι. Ο λόγος για την τουρκολιβυκή συμφωνία «για τους υδρογονάνθρακες»,απόρροια όσων παρανόμως υπεγράφησαν προ ετών, η οποία αποδομήθηκε προτού ακόμη οι ιθύνοντές της αποπειραθούν να εξηγήσουν τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Για αρχή, το Κοινοβούλιο της Λιβύης αποδοκίμασε την παράνομη συμφωνία διά δηλώσεως του Προέδρου του Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφείσα συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες «παράνομη».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά -της οποίας η θητεία είχε λήξει- δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Λίγο αργότερα, και σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate.com, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν σκοπίμως στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπογραφή της παράνομης συμφωνίας.

Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη», ανέφερε η πηγή αυτή.

Και πράγματι, οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

Τραγελαφική όσο και αποκαλυπτική της προχειρότητας και της σπουδής με την οποία συνάπτονται οι τουρκολιβυκές διευθετήσεις, ήταν και η κοινή συνέντευξη Τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη Λίβυα ομόλογό του, Νετζλά Μανγκούζ.

Συγκρατημένη και μάλλον αμήχανη η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νετζλά Μανγκούζ, σημείωσε σε κάποιο σημείο αυτής ότι «τo μνημόνιο συνεννόησης για το αέριο είναι ένα τεχνικό μνημόνιο και δεν έχουμε εξετάσει μέχρι στιγμής τους όρους του. Θα υπογραφεί από τους υπουργούς Ενέργειας. Δεν έχουμε τις λεπτομέρειες. Όμως θα είναι προς το συμφέρον των δύο λαών, και στην παρούσα φάση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης είναι προς το συμφέρον όλων».

Αναφερόμενη δε στον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας (σσ: ΑΟΖ) δήλωσε ότι το σχετικό μνημόνιο συνεννόησης δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, καθώς αναμένονται οι διαδικασίες επαλήθευσης από τον ΟΗΕ» και πρόσθεσε: «Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, θα μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν το συμφέρον και των δύο χωρών», σημείωσε και πρόσθεσε πως «πρόκειται για τεχνικό ζήτημα και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Με το που άκουσε τη φράση «διαδικασία εγγραφής» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε τόνισε πως υπήρξε «παρεξήγηση» και πρόσθεσε: «Είναι μια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών. Και είναι μια συμφωνία σε ισχύ. Επιπλέον, τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι έχουμε υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Με άλλα λόγια, ο ΟΗΕ δεν είναι μηχανισμός επικύρωσης αυτής της συμφωνίας».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η χώρα του έχει καταγράψει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της και τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της στον ΟΗΕ τώρα και αυτό που μένει είναι να καθορίσει η Λιβύη τη δική της υφαλοκρηπίδα τις δικές της περιοχές θαλάσσιας ευθύνης και να τις καταγράψει στον ΟΗΕ

Τέλος, και η πλευρά του Φάτι Μπασάγα, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίποληςυπό τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η «κυβέρνηση» Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ