Έντονες αντιδράσεις στην αμφισβήτηση του τελωνειακού καθεστώτος της Β. Ιρλανδίας μετά το BREXIT από την Βρετανία - Με ενιαία απάντηση από την Ε.Ε. απείλησε η Γερμανία

 
Έντονη αντίδραση της Ιρλανδίας στο σχέδια της Βρετανίας να αλλάξει το τελωνειακό καθεστώς της Β. Ιρλανδίας

Ενημερώθηκε: 14/06/22 - 02:38

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η νομοθεσία που παρουσιάστηκε από τη Βρετανία χθες Δευτέρα για να παρακάμψει πολλούς εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλάζοντας ουσιαστικά το καθεστώς της τελεωνειακής ένωσής της με την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έκανε λόγο για «μονομερή παραβίαση των συμφωνιών μετά το BREXIT», ο Γερμανός Καγκελάριος ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μια ενιαία απάντηση», ενώ οι ΗΠΑ κάλεσαν το «Λονδίνο να συνεχίσει "με καλή πίστη της διαπραγματεύσεις" για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας».

Ιρλανδία: Τα σχέδια της Βρετανίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο 

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν προειδοποίησε τη Δευτέρα τη Βρετανία ότι θα είναι "πολύ σοβαρή" μια μονομερής παραβίαση από το Λονδίνο των εμπορικών κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ

"Η μονομερής παραβίαση του Πρωτοκόλλου είναι πολύ σοβαρή -- μια διεθνής συμφωνία που επικυρώθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό", έγραψε ο Μάρτιν στο Twitter. "Εστιάζει στο θέμα της εμπιστοσύνης", πρόσθεσε.

 Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία που παρουσιάστηκε από τη Βρετανία τη Δευτέρα για να παρακάμψει πολλούς εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί ουσιαστικά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κανείς εκτός από το Λονδίνο δεν πιστεύει κάτι διαφορετικό.

"Είναι ουσιαστικά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος. Δεν έχω συναντήσει κανέναν εκτός της βρετανικής κυβέρνησης που να πιστεύει ότι δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου όταν σκόπιμα δεν εφαρμόζεις μια διεθνή συνθήκη", δήλωσε ο Κόβενι στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Ο Κόβενι πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποιος καλός λόγος για την ενέργεια αυτή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τη Βρετανία για να βρει μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να λύσει τα θέματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες επιχειρήσεις λόγω των κανόνων.

Ο καγκελάριος Σολτς υπόσχεται ενιαία αντίδραση της ΕΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θεωρεί λυπηρή την "αδικαιολόγητη" απόφαση της Βρετανίας να παρουσιάσει νομοσχέδιο που θα καταργεί τους ελέγχους στα εμπορεύματα τα οποία διακινούνται μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μια ενιαία απάντηση.

"Η Βρετανία έλαβε μια πολύ λυπηρή απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με όλες τις συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας", δήλωσε. "Είναι επίσης αδικαιολόγητη γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πολλές ρεαλιστικές προτάσεις. Η ΕΕ θα είναι ενωμένη στην αντίδρασή της και έχει όλο το φάσμα των μέσων στη διάθεσή της".

Η Βρετανία δημοσίευσε σήμερα σχέδια για να παρακάμψει ορισμένους από τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, καταργώντας τους ελέγχους και αμφισβητώντας τον ρόλο του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια νέα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Οι εντάσεις συνεχίζονται εδώ και μήνες από τότε που η Βρετανία κατηγόρησε την ΕΕ για αυταρχική προσέγγιση στη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας - έλεγχοι που απαιτούνται για να διατηρηθούν ανοιχτά τα σύνορα με την Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ.

Η Ουάσινγκτον καλεί το Λονδίνο να συνεχίσει "με καλή πίστη της διαπραγματεύσεις" για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας

Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τη Δευτέρα τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστρέψουν στις συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών σχετικά με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά δήλωσε πως δεν αναμένει ότι το θέμα αυτό θα εμποδίσει τον διάλογο για το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας την ερχόμενη εβδομάδα.

"Προτεραιότητα των ΗΠΑ παραμένει να προστατευθούν τα οφέλη της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του Μπέλφαστ και να διατηρηθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία για τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Όταν ρωτήθηκε εάν τα σχέδια της Βρετανίας να παρακάμψει ορισμένους από τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για τις εμπορικές συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας στις 22 Ιουνίου που προγραμματίζονται στη Βοστόνη ή μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου, η Ζαν-Πιερ απάντησε: "Όχι, δεν πιστεύω ότι θα είναι".

Νωρίτερα, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την υπουργό Εξωτερικών του Βρετανίας Λιζ Τρας προέτρεψε τη Βρετανία να συνεχίσει "με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις" με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτευχθεί μια λύση που θα διαφυλάττει  τα οφέλη της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του Μπέλφαστ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ