Έως το τέλος του 2019 θα ολοκληρωθεί η παράδοση των S-400 στην Τουρκία λέει η Μόσχα - Ερντογάν: Δεν υπαναχωρούμε

Έως το τέλος του 2019 θα ολοκληρωθεί η παράδοση των S-400 στην Τουρκία λέει η Μόσχα - Ερντογάν: Δεν υπαναχωρούμε
Ενημερώθηκε: 18/02/19 - 18:54

Η παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεβέζοφ.

Κατά την διάρκεια της 14ης διεθνούς έκθεσης οπλικών συστημάτων «IDEX 2019» που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι, ο Τσεμέζοφ τόνισε πως «υπογράψαμε το συμβόλαιο και φέτος έως το τέλος του έτους θα ολοκληρώσουμε όλες τις παραδόσεις. Ολόκληρο το σύστημα θα το παραδώσουμε φέτος».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλιότερη ανακοίνωση του κ. Τσεμέζοφ, η Άγκυρα θα αγοράσει τους S-400 καταβάλλοντας το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας που αφορούσαν την πώληση S-400 έγιναν τον Νοέμβριο του 2016, ενώ η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας επιβεβαιώθηκε εκ μέρους της ρωσικής πλευράς στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη των S-400 θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019.

Ερντογάν: Δεν υπαναχωρούμε στους S-400

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε όσους λένε ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Μπουρντούρ, την οποία μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV.

«Όλοι αυτοί λένε ότι δεν πρέπει να αγοράσουμε τους S-400. Γιατί δεν πρέπει να τα αγοράσουμε; Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε διαφορετικά συστήματα και δεν θεωρούμε ότι έχετε δικαίωμα να μας ασκείτε κριτική», δήλωσε ο Ερντογάν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει στην αγορά των S-400, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία υπολογίζει να προμηθευθεί τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.