Επιγραμματικά η κοινή δήλωση Ρωσίας-Βιετνάμ μετά την επίσκεψη Πούτιν

 
vietnam

Ενημερώθηκε: 20/06/24 - 17:16

Ρωσία και το Βιετνάμ εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά την επίσκεψη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ανόι, στην οποία οι πλευρές περιέγραψαν σχέδια για περαιτέρω συνεργασία και αλληλεπίδραση στη διεθνή σκηνή.

Ο Πούτιν κάλεσε τις αρχές του Βιετνάμ να επισκεφθούν τη Ρωσία οποιαδήποτε στιγμή και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

Υποστήριξη στην εξωτερική πολιτική του Πούτιν
Το Βιετνάμ χαιρετίζει την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στη θέση του Ρώσου προέδρου την άνοιξη του 2024 και πιστεύει ότι η επανεκλογή του λέει πολλά για το πώς αισθάνεται ο ρωσικός λαός για την κατεύθυνση που οδεύει η χώρα.

Η στήριξη αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εξωτερική πολιτική πορεία, «σημαντική κατεύθυνση της οποίας είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας με το Βιετνάμ».

Ενίσχυση της συνεργασίας
Η Ρωσία και το Βιετνάμ «ενισχύουν με συνέπεια τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση στο πνεύμα της φιλίας και της αμοιβαίας βοήθειας εν μέσω της δύσκολης διεθνούς κατάστασης». Η Μόσχα και το Ανόι «δίνουν μεγάλη προσοχή στους άμεσους διαπεριφερειακούς δεσμούς, τις ανταλλαγές μέσω μη κυβερνητικών και κομματικών οργανώσεων, υποστηρίζουν την αποτελεσματικότερη βελτίωση των υφιστάμενων μορφών και μηχανισμών συνεργασίας και, εάν χρειάζεται, τη δημιουργία νέων».

Οι πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία, επομένως θα δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου για επενδυτικά έργα προτεραιότητας.

Η Ρωσία υποσχέθηκε να επισπεύσει την κατασκευή του Κέντρου Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Επιπλέον, οι πλευρές υποστήριξαν την ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό, «συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των απευθείας τακτικών και τσάρτερ πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών και την απλοποίηση των συνθηκών για αμοιβαία ταξίδια των πολιτών».

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Η Μόσχα και το Ανόι υποστηρίζουν την ανάπτυξη διεθνούς σύμβασης για την καταπολέμηση της βιολογικής και χημικής τρομοκρατίας. Το Βιετνάμ καταδίκασε επίσης την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο Crocus της περιοχής της Μόσχας τον Μάρτιο του 2024 και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Ρωσία στον αγώνα κατά των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών.

Αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού
Η αλληλεπίδραση στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας "έχει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις Ρωσίας-Βιετνάμ. Ταυτόχρονα, "δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών και χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εφαρμόζεται με αυστηρή τήρηση των αρχών και κανόνες του διεθνούς νομικού συστήματος».

Στόχος αυτής της εταιρικής σχέσης είναι η «διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στον κόσμο συνολικά. Η Μόσχα και το Ανόι υποστηρίζουν τη διασφάλιση ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας στη βάση των αδέσμευτων αρχών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Προώθηση της πολυπολικής παγκόσμιας τάξης
Η Ρωσία και το Βιετνάμ θα συμβάλουν στην εγκαθίδρυση μιας δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης βασισμένης στον Χάρτη του ΟΗΕ.

Οι πλευρές τονίζουν ότι «πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι διεθνείς υποχρεώσεις σε σχέση με την ασυλία των αρχηγών κρατών και την περιουσία τους».

Πληροφορίες
Η Ρωσία και το Βιετνάμ σημειώνουν κοινές προσεγγίσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών και συμφωνούν να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Οι πλευρές θα αναπτύξουν τη διεθνή νομική βάση σε αυτόν τον τομέα και θα αλληλοβοηθηθούν στην καταπολέμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται με τη βοήθεια των τεχνολογιών της πληροφορίας. Οι πλευρές υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την ανάπτυξη μιας διεθνούς σύμβασης για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Διαστημικός αγώνας εξοπλισμών
Οι πλευρές εξέφρασαν ανησυχία για την «απειλή μιας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα». Η Ρωσία και το Βιετνάμ τάσσονται υπέρ της διαπραγμάτευσης μιας συνθήκης για την αποτροπή της τοποθέτησης όπλων στο διάστημα.

Ο ρόλος της ASEAN
Η Ρωσία και το Βιετνάμ υποστηρίζουν την ενίσχυση του κεντρικού ρόλου της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο σύστημα διακρατικών σχέσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Επίσης, η Μόσχα και το Ανόι θα προωθήσουν την αυξημένη συνεργασία μεταξύ της ASEAN, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Ουκρανική κρίση
Η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα την ισορροπημένη και αντικειμενική θέση του Βιετνάμ για την ουκρανική κρίση. Η Μόσχα χαιρετίζει την ετοιμότητα του Βιετνάμ να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση τρόπων «ειρηνικής και αξιόπιστης επίλυσης της σύγκρουσης».

Σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Η Ρωσία και το Βιετνάμ τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και είναι κατά της ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της περιοχής. Οι χώρες υποστηρίζουν την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αλληλεπίδραση στα BRICS
Η Μόσχα θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση των δεσμών «μεταξύ των μελών των BRICS και των αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ