Επίμένουν τουρκικές εφημερίδες ότι έρχεται συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ

Επίμένουν και πάλι τουρκικά ΜΜΕ ότι έρχεται συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ
Ενημερώθηκε: 05/04/21 - 15:56

Μέσω των εφημερίδων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση η Τουρκία προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει κλίμα και διαδίδει ότι είναι πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο, που θα καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα τους.

Ειδικότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Yeni Safak το μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ismail Emrah Karayel, συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, δήλωσε ότι μια συμφωνία βρίσκεται κοντά και ότι οι Ευρωπαίοι «αντίπαλοι της Τουρκίας» θα υποστούν ψυχρολουσία. Πρόσθεσε  δε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την Αίγυπτο η ΕΕ δεν θα έχει ουσιαστικά μέσα για να φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όταν υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης Τουρκίας-Αιγύπτου, η ΕΕ θα βρεθεί εκτός της εξίσωσης. Η Αίγυπτος πλησιάζει προς την υπογραφή. Με τη θέληση του Θεού, θα δει το φως της ημέρας», είπε ο Karayel.

Ο Karayel υποστήριξε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου «επέβαλε» τις ελληνικές ναυτικές αξιώσεις στα αιγυπτιακά ύδατα, ενώ μια συμφωνία με την Τουρκία θα επέστρεφε την περιοχή εξ ολοκλήρου στην Αίγυπτο.

Πρόσθεσε ότι εάν «το Κάιρο επιδείξει θέληση να προσεγγίσει τα πράγματα λογικά, θα συνειδητοποιήσει ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για τα δικά του συμφέροντα».

Η εξερεύνηση υδρογονανθράκων θα αποτελούσε μέρος κάθε συμφωνίας, σύμφωνα με τον Karayel. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά μέσα υποστηρίζουν ότι είναι πολύ κοντά μια συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα. Ωστόσο η αιγυπτιακή πλευρά απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.