Επιθέσεις τζιχαντιστών Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά φοβούνται οι αρχές στην Ευρώπη

Επιθέσεις τζιχαντιστών Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά φοβούνται οι αρχές στην Ευρώπη
Ενημερώθηκε: 30/11/19 - 08:27

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές ασφαλείας των Ευρωπαϊκών κρατών μετά τη διπλή αιματηρή επίθεση σε Λονδίνο και Χάγη, αλλά και τον συναγερμό στο Παρίσι από ύποπτη βαλίτσα, που εντοπίστηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό, τον οποίο οι αρχές εκκένωσαν. 

Οι αρχές φοβούνται ότι οι δύο επιθέσεις με μαχαίρι, που μετέτρεψαν σε εφιάλτη την ημέρα των εκπτώσεων της «Black Friday», για τους κατοίκους τουλάχιστον των δύο μεγάλων πόλεων, μπορεί να ήταν μια πρόβα θανάτου ενόψη των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ευρώπη.

Την ανησυχία των αρχών ασφαλείας επιτείνει το γεγονός, ότι μετά την πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, οι τζιχαντιστές που κατάφεραν να διαφύγουν προς την Ευρώπη, μπορεί να αναβιώσουν το φάσμα του τρόμου του Ισλαμικού Κράτους πάνω από την Γηραιά Ήπειρο.

Αυτό φαίνεται να ισχύει, τουλάχιστον στην επίθεση χθες το βράδυ με μαχαίρι στην βρετανική πρωτεύουσα, που κόστισε τη ζωή σε τρία άτομα. Η Σκότλαντ Γιαρντ, αντιμετωπίζει το αιματηρό περιστατικό στην Γέφυρα του Λονδίνου επισήμως ως «τρομοκρατική ενέργεια».

Για την περίπτωση της επίθεσης στη Χάγη, σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένα πρόσωπα και για αυτό, μέχρι στιγμής, έχει αποκλειστεί η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης. Οι αστυνομικές αρχές ωστόσο δεν έχουν διευκρινίσει επισήμως, μέχρι στιγμής, αν αντιμετωπίζουν την αιματηρή επίθεση ως έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου ή ως τρομοκρατική ενέργεια.

Ο ύποπτος που καταζητείται από τις Ολλανδικές αρχές είναι ένας άνδρας 45-50 ετών, πιθανότατα βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Να θυμίσουμε ότι προν από τέσσερις ημερες, στις 26/11, οι εισαγγελικές αρχές στην Ολλανδία, είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη δύο ατόμων τα οποία σχεδίαζαν ισλαμιστική επίθεση με γιλέκα γεμάτα εκρηκτικά σε ένα ή περισσότερα παγιδευμένα αυτοκίνητα. Οι αρχές υποθέτουν πως οι δράστες θα χτυπούσαν κοντά σε κάποια χριστουγεννιάτικη αγορά τις ημέρες των εορτών.