Επίθεση Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη - Τι απαντά η Αθήνα

 
zacharova

Ενημερώθηκε: 26/05/22 - 08:34

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την ομιλία του στις ΗΠΑ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Από την άλλη ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι εν λόγω δηλώσεις δυστυχώς αποτελούν μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, όξυνση για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη.

Η κ. Ζαχάροβα επέκρινε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, την επιλογή του πρωθυπουργού να συγκρίνει την υπεράσπιση του Μεσολογγίου με εκείνη της Μαριούπολης. «Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία, που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια, μπαίνει στην ίδια μοίρα με εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια», είπε η κ. Ζαχάροβα, περιγράφοντας ως απίστευτη την προσέγγιση «οι ήρωες που υπερασπίστηκαν το οχυρό του Μεσολογγίου το 1825-1826 να συγκρίνονται με ναζί του τάγματος Αζόφ».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών περιέγραψε την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ως ενταγμένη σε ένα ευρύτερο αντιρωσικό μέτωπο. «Πρόκειται για ακόμη μία προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς», ανέφερε σχετικά. Η κ. Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να μεταφέρει τις θέσεις της στην Ελλάδα, «καθώς όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από τον χώρο ενημέρωσης της Ελλάδας».

«Η ελληνική ηγεσία αναπαράγει κοπιωδώς τις διαστρεβλωμένες ερμηνείες των ενεργειών της Ρωσίας, η οποία, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση της ενδοουκρανικής σύγκρουσης, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας, στο γενικό πλαίσιο μεταξύ άλλων της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και στον κόσμο. Μας αποδίδουν αβάσιμα νεοαυτοκρατορικές φιλοδοξίες, ρεβιζιονισμό, επιθετική κατοχύρωση κάποιων εδαφικών διεκδικήσεων, που πηγάζουν από τις ιστορικές φαντασιώσεις κάποιου. Ένας μακρύς κατάλογος αβάσιμων ισχυρισμών παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά με κατηγορηματικό και απροκάλυπτο τρόπο, η εναλλακτική άποψη έχει αποκλειστεί, καθώς από το ελληνικό ενημερωτικό πεδίο έχουν αποκλειστεί τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι προφανές ότι παρόμοιες δηλώσεις έχουν σκοπό για άλλη μια φορά να εδραιώσουν στο δυτικό κοινό τις ενιαιοποιημένες εκτιμήσεις για τα γεγονότα στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, χρησιμεύουν ως κωδικός αφοσίωσης της Αθήνας στους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Εξ ου και οι συλλογισμοί για τα “ νέα νοήματα” που απέκτησε η Βορειοατλαντική Συμμαχία, οι δικαιολογίες για την περαιτέρω εξάπλωση της Συμμαχίας κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας και η διεύρυνση των στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ στην ίδια την Ελλάδα.

Οι νέες προκλήσεις, που προκύπτουν, δεν μένουν χωρίς επαρκείς απαντήσεις από τη ρωσική πλευρά».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ