Ερντογάν: Θα επιταχύνουμε τη συνεργασία με τη Λιβύη - Περισσότερα drones στα Κατεχόμενα

 
Ο Ερντογάν έτοιμος για συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη

Ενημερώθηκε: 18/12/19 - 13:39

Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν ακόμη εκφράσει υποστήριξη προς τα σχέδια της Τουρκίας για την δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στην βόρεια Συρία, όπου η Αγκυρα δηλώνει ότι προτίθεται να επανεγκαταστήσει ένα εκατομμύριο σύρους πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Ούτε καν οι χώρες που θεωρούμε ισχυρότερες και αξιοσέβαστες έχουν ανταποκριθεί στην έκκλησή μας για ασφαλή ζώνη και έχουν δηλώσει "είμαστε μέσα" », δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα βελτιώσει την συνεργασία της με την Λιβύη και ότι είναι έτοιμη να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης ή να υποστηρίξει κοινές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα επιταχύνουμε την διαδικασία ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη. Τους είπαμε ότι είμαστε πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε, εάν το χρειαστούν. Από στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέχρι ενέργειες για τα δικαιώματά μας στην θάλασσα: είμαστε έτοιμοι», είπε.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην αποστολή drones στα κατεχόμενα λέγοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τον αριθμό τους αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι η βαθύτατη ανησυχία του αραβικού κόσμου για την προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της όχι μόνο στη βόρεια Συρία αλλά και στη Λιβύη αντικατοπτρίζεται στην αιγυπτιακή κινητοποίηση στον ΟΗΕ, καθώς επίσης στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε χθες στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό του στην ευρύτερη περιοχή (σήμερα βρίσκεται στο Αμπου Ντάμπι και αύριο στο Αμμάν). Ωστόσο νωρίτερα, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Εθνη κοινοποίησε δύο επιστολές προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις οποίες χαρακτηρίζονται ως άκυρα και ανυπόστατα τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Αγκυρας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Κάιρο ζητεί από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθούν τα δύο μνημόνια. Παράλληλα, η Αθήνα προχωρεί σε κινήσεις περαιτέρω απομόνωσης των τουρκικών θέσεων, καθώς μπλόκαρε το αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης στο ΝΑΤΟ για τη χορήγηση βοήθειας στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων (Defence and Related Security Capacity Building).

Tην ίδια στιγμή, στην Αθήνα γίνεται αντιληπτό ότι η επέκταση της τουρκικής παρεμβατικότητας και σε δεύτερο μέτωπο μετά τη Συρία, προκαλεί σκεπτικισμό και ανησυχία στις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου. Οι Αραβες εκτιμούν ότι η Αγκυρα επιχειρεί να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης, ώστε να έχει λόγο στο μέλλον της χώρας κατά τρόπο πανομοιότυπο με εκείνον που διαθέτει αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της Συρίας. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι πλέον η Τουρκία έχει και θεσμοθετημένη στρατιωτική παρουσία στον ίδιο τον Περσικό Κόλπο, μέσω της νέας, διευρυμένης βάσης που διαθέτει στο Κατάρ, η οποία εγκαινιάστηκε επισήμως προ ολίγων ημερών. Υπό αυτή την έννοια, τα συμφέροντα των συγκεκριμένων μοναρχιών ταυτίζονται με τα ελληνικά.