Euro 2016: Δέκα υπαίθρια Μπατακλάν;

 
Euro 2016: Δέκα υπαίθρια Μπατακλάν;

Ενημερώθηκε: 09/06/16 - 17:35

Οι δέκα τεράστιες ζώνες για τους φιλάθλους που θα συγκεντρωθούν στις πόλεις οι οποίες θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Euro 2016 από αύριο μπορούν να θεωρηθούν πιθανοί στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων, δήλωσε γάλλος αξιωματούχος ασφαλείας στην εφημερίδα "Independent".

"Είναι σαν να έχουμε δημιουργήσει δέκα τεράστια υπάιθρια Μπατακλάν και να καλούμε τους τρομοκράτες να κάνουν ό,τι χειρότερο μπορούν", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο συναυλιακός χώρος του Μπατακλάν ήταν ένας από τους τρεις στόχους των πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι οργανωτές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου παραδέχτηκαν ότι εξέτασαν την πιθανότητα να μην υπάρξουν επίσημες ζώνες, όπου οι φίλαθλοι μπορούν να συγκεντρωθούν για να δουν τους αγώνες από γιγαντοοθόνες ή να παρακολουθήσουν συναυλίες, όμως κατέληξαν πως οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Euro 2016 Ζακ Λαμπέρ είπε: "Ολοι μας αναρωτιόμαστε για το ίδιο πράγμα" και εξήγησε: "Αφού εξετάσαμε τα υπέρ και τα κατά, όλοι μας, οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες, η κυβέρνηση και η οργανωτική επιτροπή καταλήξαμε στο ίδιο συμπερασμα: ότι είναι προτιμότερο οι φίλαθλοι να βρίσκονται σε μια ασφαλή περιοχή, παρά να σκορπίσουν στις πόλεις. Οι περιοχές που συγκεντρώνονται θα έχουν την αντιμετώπιση όπως τα γήπεδα".

'Ολο τον επόμενο μήνα 80.000 αστυνομικοί και στρατιώτες καθώς και 12.000 φρουροί ασφαλείας ιδιωτικών εταιριών θα αναπτυχθούν για την προστασία των γηπέδων, αλλά και των "ζωνών των φιλάθλων". Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει περισσότερες από 30 προσομοιώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων.

Αν και ο πρόεδρος Ολάντ έχει παραδεχτεί πως το Euro θα μπορούσε να είναι "ένας πειρασμός" για το Ισλαμικό Κράτος ή αλλους τζιχαντιστές, Γάλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν πληροφορίες ή ενδείξεις για συγκεκριμένους στόχους.

Παρ΄όλα αυτά με 2.500.000 εισιτήρια να έχουν ήδη πουληθεί σε όλον τον κόσμο και με χιλιάδες άλλους που θα φτάσουν στη Γαλλία χωρίς εισιτήριο οι γαλλικές αρχές βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό συναγερμού.

"Ακόμα και η 100% πρόληψη δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι 0%", είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.