Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε δυναμικά την κατάσταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια σχετικά με πρόταση μομφής εναντίον της ίδιας και της Επιτροπής.
Η ομιλία της χαρακτηρίστηκε από έκκληση για ενότητα και σθεναρή αντίκρουση των κατηγοριών, υπογράμμισε τη δέσμευσή της στη διαφάνεια, τη Dημοκρατία και την υλοποίηση των προτεραιοτήτων των Ευρωπαίων πολιτών.
Η κ. φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας τον ρόλο του Κοινοβουλίου ως φόρουμ για την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων όπως το κόστος ζωής, η υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων και οι παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας. Χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ως απόσπαση της προσοχής από αυτές τις προτεραιότητες. Η πρόεδρος της Κομισιόν χρησιμοποίησε τη συζήτηση για να αμφισβητήσει τα κίνητρα πίσω από την πρόταση, υπονοώντας ότι καθοδηγούνταν από πολιτικές ατζέντες και όχι από ουσιαστικά παράπονα.
Σημαντικό μέρος της ομιλίας της επικεντρώθηκε στον χειρισμό της πανδημίας COVID-19 από την Επιτροπή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για μυστικότητα ή αθέμιτη τήρηση των κανόνων στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις εμβολίων. Απέρριψε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν με διαφάνεια με τα κράτη μέλη.
Τόνισε ότι και τα 27 κράτη μέλη ήταν πλήρως ενημερωμένα για τις λεπτομέρειες των συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των τιμών και των ποσοτήτων, και επέλεξαν οικειοθελώς να αγοράσουν εμβόλια. «Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οποιοδήποτε κράτος μέλος δεν γνώριζε τις συμβάσεις… είναι ανέντιμος. Στην πραγματικότητα, ας το πούμε με το όνομά του – είναι απλώς ένα ψέμα», δήλωσε, στοχεύοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε επίσης τις πρωτοφανείς προκλήσεις της πανδημίας, υπογραμμίζοντας τη συλλογική προσπάθεια που οδήγησε στην ενιαία αντίδραση της Ευρώπης. Επαίνεσε το Κοινοβούλιο για τη διατήρηση ενεργών συζητήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, διασφαλίζοντας τη δημοκρατική εποπτεία. Αντέκρουσε τους ισχυρισμούς για ακατάλληλες επαφές με εταιρείες εμβολίων, σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις της με ηγέτες της βιομηχανίας, επιδημιολόγους και παγκόσμιους οργανισμούς ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν πάντα προς το συμφέρον της Ευρώπης.
Πέρα από την υπεράσπιση των προηγούμενων ενεργειών, η κ. φον ντερ Λάιεν σκιαγράφησε το όραμά της για το συνεχιζόμενο έργο της Επιτροπής. Επανέλαβε τη δέσμευσή της στη διαφάνεια, επικαλούμενη τη συνεργασία της με τη Διάσκεψη των Προέδρων για να δικαιολογήσει τη χρήση του Άρθρου 122 για τις έκτακτες αμυντικές δαπάνες (SAFE). Τόνισε την εστίαση της Επιτροπής σε βασικές προτεραιότητες, όπως η ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της Συμφωνίας Καθαρής Βιομηχανίας, υποστήριξη της Ουκρανίας, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διατηρώντας παράλληλα το κράτος δικαίου.
Σε μια ευρύτερη έκκληση, η φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για την αυξανόμενη απειλή του αντιφιλελευθερισμού και της παραπληροφόρησης από εξτρεμιστικά κόμματα, μερικά από τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, υποστηρίζονται από ξένους παράγοντες όπως η Ρωσία.
Προέτρεψε τις φιλοευρωπαϊκές και φιλοδημοκρατικές δυνάμεις να ενωθούν, υποστηρίζοντας ότι η δύναμη της Ευρώπης -είτε στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, είτε στην υποστήριξη της Ουκρανίας, είτε στην υπεράσπιση συμφερόντων στην Κίνα- εξαρτάται από την ενότητα. «Αυτή η δύναμη προέρχεται μόνο μέσω της ενότητάς μας. Ας ενωθούμε λοιπόν. Και ας συνεχίσουμε να προσφέρουμε για την Ευρώπη», κατέληξε, καταλήγοντας με τον συγκλονιστικό χαιρετισμό «Ζήτω η Ευρώπη».
Οι αντιδράσεις στην Ευρωβουλή
Η πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει προκαλέσει έντονο πολιτικό διάλογο, με τις πολιτικές ομάδες να τοποθετούνται διχαστικά επί του θέματος. Η πρόταση, που κατατέθηκε από ευρωβουλευτές κυρίως από συντηρητικές και ευρωσκεπτικιστικές ομάδες, επικαλείται ζητήματα διαφάνειας, διαχείρισης της πανδημίας και της συμφωνίας για τα εμβόλια, καθώς και την ευρύτερη πολιτική της Επιτροπής σε θέματα όπως η Πράσινη Συμφωνία.
Οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμφανίζονται διχασμένες. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε πλήρη υποστήριξη, χαρακτηρίζοντας την πρόταση μομφής «πολιτικά υποκινούμενη» και «ανεδαφική».
Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι Φιλελεύθεροι (Renew Europe) τάχθηκαν κατά της πρότασης, αν και εξέφρασαν επιφυλάξεις για ορισμένες πτυχές της διαχείρισης της Επιτροπής, ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια.
Αντιθέτως, οι Πράσινοι εμφανίστηκαν διχασμένοι, με κάποιους να επικρίνουν την Πράσινη Συμφωνία ως ανεπαρκή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τις προσπάθειες της φον ντερ Λάιεν.
Οι ευρωσκεπτικιστικές ομάδες, όπως η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), υποστηρίζουν σθεναρά την πρόταση, κατηγορώντας την Επιτροπή για υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών και κακή διαχείριση.
Η Διαδικασία της Ψηφοφορίας
Η πρόταση μομφής θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την Πέμπτη 10 Ιουλίου και για να υιοθετηθεί χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων, κάτι που θεωρείται απίθανο δεδομένης της υποστήριξης που απολαμβάνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες.
Η φον ντερ Λάιεν απαντά στην πρόταση μομφής: Έμφαση στην ενότητα και τη διαφάνεια
Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αφορμή την πρόταση μομφής, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε ομιλία με σαφές μήνυμα ενότητας, διαφάνειας και υπεράσπισης της δημοκρατίας απέναντι σε επικίνδυνες φωνές συνωμοσιολογίας και πόλωσης.
Ανοίγοντας την παρέμβασή της, απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές, λέγοντας πως «σήμερα μπορούμε όλοι να κάνουμε τις δικές μας κρίσεις σχετικά με την αξία της πρότασης που έχουμε μπροστά μας. Και ο καθένας μας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τις πραγματικές προθέσεις της.» Η φον ντερ Λάιεν δεν δίστασε να αναφερθεί ευθέως στις τοποθετήσεις του ευρωβουλευτή Γκέοργκε Πιπερέα (ECR, Ρουμανία), ο οποίος κατέθεσε την πρόταση μομφής, ο οποίος κατηγόρησε την Φον ντερ Λάιεν για αδιαφάνεια με αφορμή το σκάνδαλο «Pfizergate», λέγοντας η ίδια ότι όσα ακούστηκαν «είναι παρμένα κατευθείαν από το παλαιότερο εγχειρίδιο των εξτρεμιστών» και τον κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία για το πώς η Ευρώπη ξεπέρασε με επιτυχία μια παγκόσμια πανδημία από κοινού – από τα εμβόλια μέχρι το NexGenEU.» Στη συνέχεια, υπενθύμισε το συλλογικό επίτευγμα της Ένωσης στη διαχείριση της πανδημίας λέγοντας «πώς αναπτύχθηκε ένα εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ χάρη στην ευρωπαϊκή επιστήμη» και που «κάθε πολίτης – είτε προέρχεται από μια χώρα μεγάλη ή μικρή, ανατολική ή δυτική, βόρεια ή νότια – έλαβε την ίδια ευκαιρία». «Αυτή είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης που αγαπώ – και αυτή είναι η Ευρώπη που μισεί ο κ. Πιπερέα».
Αναφερόμενη στις συνθήκες λήψης αποφάσεων την περίοδο εκείνη, δήλωσε ότι «φυσικά και ήμουν, όπως ακριβώς ζητούσα συμβουλές από τους καλύτερους επιδημιολόγους και ιολόγους στον κόσμο ή ήμουν σε επαφή με οργανώσεις του ΟΗΕ και ΜΚΟ. Αλλά ο υπαινιγμός ότι οι επαφές αυτές ήταν κατά κάποιο τρόπο ακατάλληλες ή αντίθετες προς το ευρωπαϊκό συμφέρον είναι – με κάθε μέτρο – απλώς λανθασμένος. Επιτρέψτε μου λοιπόν να ξεκαθαρίσω τα πράγματα για άλλη μια φορά. Οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση διεξήχθησαν από κοινού από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Κάθε σύμβαση που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης εξετάστηκε λεπτομερώς στις πρωτεύουσες πριν υπογραφεί από κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη».
Η φον ντερ Λάιεν μίλησε για ανάγκη διαρκούς συνεργασίας και διαφάνειας λέγοντας πως «ακούω τις ανησυχίες σας δυνατά και καθαρά. Και θα είμαι πάντα έτοιμη να είμαι ανοιχτή για το έργο μας και να βρω κοινές λύσεις με τις φιλοευρωπαϊκές, φιλοδημοκρατικές δυνάμεις σε αυτό το Σώμα». Η ίδιαεπεσήμανε την απειλή που συνιστούν τα εξτρεμιστικά και ανελεύθερα κινήματα για την ΕΕ, λέγοντας «ότι πολλά από αυτά υποστηρίζονται από τους εχθρούς μας αλλά και από τη Ρωσία ή αλλού», τονίζοντας με νόημα ότι «ας μην παίξουμε λοιπόν το παιχνίδι των εξτρεμιστών. Ας υπερασπιστούμε την Ευρώπη».
Κλείνοντας, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τη σημασία της ενότητας «Όταν η Επιτροπή κάτσει μαζί με τις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί το εμπόριο και τους δασμούς, η Ευρώπη πρέπει να δείξει δύναμη.Όταν υπερασπιζόμαστε το μέλλον της Ουκρανίας, η Ευρώπη πρέπει να δείξει δύναμη. Ή όταν πηγαίνουμε στην Κίνα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας – η Ευρώπη πρέπει να δείξει δύναμη. Αυτή η δύναμη έρχεται μόνο μέσα από την ενότητά μας. Ας έρθουμε λοιπόν μαζί. Και ας συνεχίσουμε να προσφέρουμε για την Ευρώπη», κατέληξε χειροκροτούμενοι από τους ευρωβουλευτές και όλους τους Ευρωπαίους Επιτρόπους που βρέθηκαν στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: ERTnews