Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και καταστροφές

 
φιλιππινες σεισμος

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 08/06/26 - 13:50

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νότιο τμήμα των Φιλιππίνων το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουνίου 2026, αφήνοντας πίσω της βιβλική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των τοπικών αρχών, τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 και χιλιάδες πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο σεισμός, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα για φέτος, είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Τζένεραλ Σάντος και εστιακό βάθος 35 χιλιομέτρων. Λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 6,1 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή, εντείνοντας την ανησυχία των επιστημόνων.

Ισοπεδωμένες υποδομές και παγιδευμένοι στα συντρίμμια

Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην πόλη Τζένεραλ Σάντος, όπου κατέρρευσαν πολλά κτήρια, μεταξύ των οποίων ένα εμπορικό κέντρο και ένα διώροφο σχολείο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχουν παγιδευτεί περίπου 12 άτομα. Παράλληλα, σοβαρές ρωγμές υπέστη μια κεντρική γέφυρα που συνδέει την πόλη με άλλες περιοχές, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο ανακάλυψε προσωρινά τη λειτουργία του, οδηγώντας στην ακύρωση 17 πτήσεων.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν σε πολλά σχολεία, με περισσότερους από 100 μαθητές να τραυματίζονται ή να λιποθυμούν από τον φόβο τους. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, έδωσε εντολή για άμεση ακύρωση των μαθημάτων στην πληγείσα πόλη και κινητοποίησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Κατολισθήσεις και θαλάσσια κύματα

Η βιβλική καταστροφή επεκτάθηκε και στις γύρω επαρχίες. Στην ορεινή πόλη Γκλαν της επαρχίας Σαρανγκάνι, ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη κατολίσθηση που καταπλάκωσε σπίτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 13 κατοίκους. Επιπλέον 12 θάνατοι καταγράφηκαν εξαιτίας πτώσης συντριμμιών και κατολισθήσεων στις επαρχίες Νότιο Κοταμπάτο, Δαβάο Οξιντάλ και στο νησί Μπαλούτ.

Τη βιβλική εικόνα συμπλήρωσε η εμφάνιση κυμάτων τσουνάμι ύψους ενός μέτρου στις νότιες ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως τις επαρχίες Σουλτάν Κουνταράτ, Σαρανγκάνι και Ζαμποάνγκα ντελ Σουρ. Μικρότερα θαλάσσια κύματα καταγράφηκαν στην Ινδονησία (όπου έφτασαν τα 83 εκατοστά στο νησί Σουλαουέσι), στο Παλάου, στη Μαλαισία και σε νότιες περιοχές της Ιαπωνίας.

Ύφεση του κινδύνου και προειδοποιήσεις των ειδικών

Αν και ο πρόεδρος της χώρας είχε απευθύνει δραματική έκκληση στους κατοίκους να καταφύγουν αμέσως σε ασφαλή, υψομετρικά σημεία, το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού ανακοίνωσε πέντε ώρες μετά τη δόνηση ότι ο κίνδυνος έχει σε μεγάλο βαθμό περάσει. Στη συνέχεια, η σχετική προειδοποίηση ήρθη σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, Τερεσίτο Μπακόλκολ, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους προτού λάβουν έγκριση από τις αρχές, καθώς η μετασεισμική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω καταρρεύσεις κτηρίων που έχουν ήδη υποστεί ζημιές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ