Για να σχηματιστεί έξω στη φύση, ένα διαμάντι χρειάζεται περίπου… 1 δισ. χρόνια. Για να σχηματιστεί σε ένα εργαστήριο από την άλλη πλευρά, χρειάζεται πια… μόλις λίγα 24ωρα.
Βιομηχανίες στην κεντρική Κίνα μπορούν πια, εν έτει 2025, να παράγουν διαμάντια τριών καρατίων μέσα σε μόλις επτά ημέρες. «Μπορούμε να παράγουμε μαζικά διαμάντια. Αυτή τη στιγμή, παράγω περίπου 100.000 καράτια το μήνα», δηλώνει ο Φενγκ Καντζούν, επικεφαλής της κινεζικής βιομηχανίας Jiaruifu που έχει την έδρα της στην κινεζική επαρχία Χενάν.
Πάνω από το 70% των διαμαντιών που δημιουργούνται σε εργαστήρια (lab-grown diamonds) με στόχο να χρησιμοποιηθούν σε κοσμήματα, προέρχονται από κάποιο κινεζικό εργοστάσιο και η επαρχία Χενάν βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο του εν λόγω εμπορίου.
Η πορεία τους από την παραγωγή στην κατανάλωση

Οσο για την πορεία των εν λόγω συνθετικών διαμαντιών, εκείνα ξεκινούν από την Κίνα και εν συνεχεία μεταφέρονται στην Ινδία, με τα φθηνά εργατικά, όπου γυαλίζονται. Από την Ινδία μεταφέρονται εν συνεχεία στο Ντουμπάι και στην Αμβέρσα, που είναι δύο από τους βασικούς κόμβους εμπορίας διαμαντιών, και έπειτα από εκεί καταλήγουν στις αγορές λιανικής της υφηλίου.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών υπήρξαν καταστροφικές για την παλαιά, παραδοσιακή βιομηχανία των φυσικών διαμαντιών που βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με δύο νέα δεδομένα: τη δημιουργία συνθετικών διαμαντιών σε εργαστήρια από τη μία πλευρά και την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης φυσικών διαμαντιών από την άλλη.
Το ιστορικό υπόβαθρο
Συνθετικά διαμάντια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε κοσμήματα πριν από πάνω από μια δεκαετία. Το πώς θα μπορούσαν να παραχθούν τέτοια διαμάντια ήταν γνωστό εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις κατέστησαν τη διαδικασία της παραγωγής συνθετικών διαμαντιών, που είναι από χημική σκοπιά πανομοιότυπα με τα φυσικά διαμάντια, πολύ πιο φθηνή και γρήγορη. Αξίζει να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι ένα συνθετικό διαμάντι τριών καρατίων πωλείται σε τιμές που είναι περίπου 93% χαμηλότερες από εκείνες της πώλησης ενός φυσικού διαμαντιού.
Οσο για την Κίνα, αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι παρήγαγε το πρώτο δικό της συνθετικό διαμάντι το 1963. Κι αυτό, όχι για να το χρησιμοποιήσει σε κάποιο κόσμημα, αλλά με στόχευση αμυντική/γεωπολιτική. Επειτα από τη σινο-σοβιετική ρήξη της δεκαετίας του 1960, η Μόσχα έπαψε να στέλνει στην Κίνα διαμάντια τα οποία όμως χρησιμοποιούνταν για βιομηχανική χρήση στον στρατιωτικό/αμυντικό κλάδο, και έτσι, αφού δεν διέθετε μεγάλα δικά της φυσικά αποθέματα, η Κίνα στράφηκε στην παραγωγή συνθετικών διαμαντιών. Ενδεικτικά, η κινεζική κρατική αμυντική βιομηχανία Norinco διαθέτει πια τα δικά της εργαστήρια παραγωγής συνθετικών διαμαντιών.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ωστόσο πια, εν έτει 2025, εταιρείες που άλλοτε πρωταγωνιστούσαν στο εμπόριο διαμαντιών όπως οι De Beers, Alrosa, Rio Tinto και Petra Diamonds, είδαν τις τιμές να υποχωρούν από τη μία πλευρά και τις πωλήσεις να μειώνονται σημαντικά, παρά την πτώση των τιμών, από την άλλη. Η De Beers για παράδειγμα είδε τα έσοδά της να υποχωρούν στο μισό μεσά σε διάστημα περίπου δύο ετών. Σημειώνεται ότι στην De Beers έχει πια μπει πωλητήριο. Πολλοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι εκείνη μπορεί να μην πιάσει τα 4,9 δισ. δολ. που η Anglo American είχε υπολογίσει ότι είναι η αξία της.
Με πληροφορίες από FT