Γαλλικές εκλογές: Και επίσημα κατηγορούμενος ο Φιγιόν για το Penelopegate

Στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών μπήκε και επίσημα ο υποψήφιος της Δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας  Φρανσουά Φιγιόν
Ενημερώθηκε: 14/03/17 - 17:53

Δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων και κατάχρηση ασκήθηκε σήμερα στον Φρανσουά Φιγιόν, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του και των παιδιών του.

Την πληροφορία αυτή, που μετέδωσε πρώτη η σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine, επιβεβαίωσε ο συνήγορος του Φιγιόν, ο Αντονέν Λεβί.

Ο Φρανσουά Φιγιόν κατηγορείται πως χρησιμοποίησε κρατικά λεφτά για να... πληρώνει τη σύζυγό του, την οποία είχε "προσλάβει" ως βοηθό του. Και επί χρόνια, η Πενελόπ Φιγιόν πληρωνόταν αδρά για να "εργάζεται" στη Γερουσία. Ο Φρανσουά Φιγιόν κλήθηκε να εμφανιστεί την Τετάρτη (15.03.2017) ενώπιον των ανακριτών.

Ο Φιγιόν κατηγορείται για δίωξη για κατάχρηση δημοσίων πόρων και κατάχρηση. "Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε σήμερα το πρωί. Η διαδικασία επιταχύνθηκε ώστε να διεξαχθεί σε ήρεμες συνθήκες" εξήγησε ο δικηγόρος του συντηρητικού πολιτικού, Αντονέν Λεβί. Ο ίδιος ο Φιγιόν είχε ανακοινώσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες ότι η απαγγελία κατηγοριών επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη, 15 Μαρτίου.

Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, ο Φιγιόν, για την ώρα τουλάχιστον, επιμένει ότι θα μείνει στην προεκλογική κούρσα "μέχρι τέλους".

Το σκάνδαλο panelopegate αποκάλυψε στα τέλη Ιανουαρίου η Le Canard enchaîné. Η Πενελόπ Φιγιόν εμφανιζόταν ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και έπαιρνε μισθό επί σειρά ετών, μια απασχόληση την οποία το ζεύγος δεν είχε αναφέρει ποτέ.

Από το 1986 έως το 2013, δίπλα στον Φρανσουά Φιγιόν ή τον Μαρκ Ζουλό που τον διαδέχθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση (2002-2007), η Πενελόπ Φιγιόν είχε λάβει 680.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή περίπου 3.600 ευρώ καθαρά τον μήνα.

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ του Φρανσουά Φιγιόν και του Εμανουέλ Μακρόν Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της "OpionionWay", η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν παραμένει πρώτη στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 27%, ο Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί τη δεύτερη θέση με 24% ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν καταλαμβάνει την τρίτη θέση (20%). Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το ποσοστό του Φιγιόν παραμένει σταθερό την τελευταία εβδομάδα, ο Μακρόν όμως χάνει μία μονάδα ενώ η Λεπέν κερδίζει μία μονάδα.  

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν με ποσοστό 14% ενώ το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 11%. Για τον δεύτερο γύρο, σε περίπτωση που η Λεπέν διασταυρώσει τα ξίφη της με τον Μακρόν θα ηττηθεί από τον ανεξάρτητο υποψήφιο. Εάν αντιμετωπίσει τον Φιγιόν και πάλι θα χάσει. 


Σχετικά Θέματα:

Φιγιόν: Συγγνώμη, αλλά δεν αποσύρομαι

Εκλογές-Ολλανδία: Κρίσιμης σημασίας τηλεμαχία μεταξύ Ρούτε- Βίλντερς δύο ημέρες πριν τις κάλπες

Εκλογές-Ολλανδία: Μικρό προβάδισμα Ρούτε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές

“Φαρμάκι” στάζει ο Βίλντερς: Ιδού το αποτέλεσμα των “ανοικτών συνόρων” στην Ολλανδία (ΦΩΤΟ)

Γαλλικές εκλογές: Εκτός ο Φιγιόν, στον 2ο γύρο η Λεπέν