Γάζα: 50 νεκροί από χτυπήματα του Ισραήλ τη νύχτα – Υπέκυψε Ισραηλινή έγκυος που τραυματίστηκε στη Δυτική Οχθη

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Amir Cohen

Ενημερώθηκε: 15/05/25 - 11:14

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις τελευταίες ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές.

Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 36 σορούς σε νοσοκομεία στον Νότο, όπου σημειώθηκαν σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εν τω μεταξύ, υπέκυψε στα τραύματά της η Ισραηλινή έγκυος που είχε τραυματισθεί χθες, Τετάρτη, από πυρά εναντίον του οχήματός της στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ομως οι γιατροί μπόρεσαν να πάρουν το μωρό της με καισαρική, ανακοινώθηκε σήμερα από το νοσοκομείο Μπέιλινσον.

«Αφού έδωσαν μάχη για να σώσουν τη ζωή της γυναίκας, η οποία είχε τραυματισθεί σοβαρά από πυρά (…) και διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση, η ιατρική ομάδα υποχρεώθηκε να ανακοινώσει τον θάνατό της (…) έγινε καισαρική για να σωθεί το έμβρυό της και μετά τον τοκετό οι γιατροί άρχισαν προσπάθειες για να το κρατήσουν στη ζωή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου που βρίσκεται κοντά στο Τελ Αβίβ.

ΟΗΕ: «Φρίκη» στη Γάζα

Την ίδια στιγμή η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται στη Λωρίδα της Γάζας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών κρατών-μελών (Ελλάδα, Γαλλία, Βρετανία, Δανία) και της Αλγερίας με επίκεντρο την ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακο και την προστασία των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα και συντονιστής Εκτακτης Ανάγκης Τομ Φλέτσερ ξεκίνησε την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάνοντας αυστηρή κριτική στη διεθνή κοινότητα για τη Γάζα, προειδοποιώντας ότι «στο μέλλον θα μας ρωτούν τι κάναμε για να σταματήσουμε αυτήν τη φρίκη. Και ίσως αρκετοί απαντήσουν με τα κενά λόγια: “κάναμε ό,τι μπορούσαμε”».

Κατηγόρησε απερίφραστα το Ισραήλ ότι «επιβάλλει συνειδητά και απροκάλυπτα απάνθρωπες συνθήκες στους αμάχους, σημειώνοντας ότι εδώ και πάνω από 10 εβδομάδες «δεν έχει επιτραπεί η είσοδος ούτε φαγητού, ούτε φαρμάκων, ούτε νερού ή σκηνών στη Γάζα». Πάνω από το 70% του εδάφους της Γάζας είναι πλέον ζώνη επιχειρήσεων ή υπό εντολή εκκένωσης, ανέφερε και τόνισε ότι «καθένας από τα 2,1 εκατ. κατοίκους της Γάζας κινδυνεύει από λιμό. «Ενας στους πέντε λιμοκτονεί», ανέφερε.

Ο Φλέτσερ κάλεσε το Συμβούλιο να επιτρέψει στους εργαζομένους στην ανθρωπιστική βοήθεια «να κάνουν τη δουλειά τους», τονίζοντας ότι «έχουν σχέδιο, προμήθειες στα σύνορα και αποδεδειγμένη δυνατότητα παράδοσης. Μπορούμε να σώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «αρνείται την πρόσβαση, θέτοντας ως προτεραιότητα την απομάκρυνση του πληθυσμού της Γάζας αντί για τις ζωές των αμάχων», ενώ υπενθύμισε ότι Ισραηλινοί υπουργοί «καυχώνται» για τον αποκλεισμό.

Ασκώντας έντονη κριτική στο ισραηλινό μοντέλο διανομής βοήθειας, δήλωσε ότι «δεν είναι η απάντηση», διότι αποκλείει «άτομα με αναπηρίες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και τραυματίες», αναγκάζει σε «περαιτέρω μετακινήσεις», «εκθέτει σε κίνδυνο χιλιάδες» και «κάνει τη βοήθεια διαπραγματευτικό χαρτί».

Ο Φλέτσερ ανέφερε πως το Ισραήλ έχει συναντηθεί 12 φορές με τον ΟΗΕ, αλλά δεν αποδέχεται τους ελάχιστους όρους για ουδέτερη και χωρίς διακρίσεις διανομή. Υπενθύμισε ότι «ο ΟΗΕ έχει σαφώς καταδικάσει την πείνα ως μέθοδο πολέμου» και επικαλέστηκε τις σχετικές διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και του Ψηφίσματος 2417.

Τόνισε ότι ο ΟΗΕ έχει υπάρξει «ο μόνος διεθνής πολιτικός φορέας στη Γάζα» και προειδοποίησε ότι «το Διεθνές Δικαστήριο εξετάζει τώρα αν συντελείται γενοκτονία, αλλά θα είναι πολύ αργά».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ