Γερμανία: Υπέρ της σχολικής στολής τάσσεται το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Γονέων

 
german school

Ενημερώθηκε: 07/09/23 - 21:44

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Γονέων της Γερμανίας τάσσεται υπέρ ενός κώδικα ένδυσης στα σχολεία. Τα παιδιά με «ακατάλληλα, φθαρμένα, σκισμένα ή αποκαλυπτικά» ρούχα προτείνεται να στέλνονται στο σπίτι. Οι δάσκαλοι είναι αντίθετοι.

Σκισμένα τζιν, στενά μπλουζάκια, στράπλες μπλούζες και φόρμες μέχρι το γόνατο, οι Γερμανοί μαθητές δεν απαγορεύεται ακόμα να τα φορούν όλα αυτά στο σχολείο. Ωστόσο, αυτές τις ημέρες, όταν σχεδόν όλα τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν ήδη ξεκινήσει μια νέα σχολική χρονιά, η συζήτηση για το πώς πρέπει να εμφανίζονται οι μαθητές στα μαθήματα και ποια είναι η κατάλληλη ενδυμασία γι’ αυτούς έχει φουντώσει και πάλι.

Αυτή τη φορά ήταν οι ίδιοι οι γονείς που πήραν την πρωτοβουλία: το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Γονέων της Γερμανίας (BER) τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός κώδικα ενδυμασίας στα σχολεία. Το Συμβούλιο αυτό υπάρχει από το 1952 και είναι μια ομοσπονδιακά οργανωμένη εκπροσώπηση των γονέων όλων των τύπων σχολείων. Αποτελεί την οργάνωση-ομπρέλα των Ομοσπονδιακών Ενώσεων Γονέων στη Γερμανία και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των γονέων περίπου 8 εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων σε γενικά και επαγγελματικά σχολεία. Ειδικότερα, υποστηρίζει τους γονείς στην υλοποίηση των δικαιωμάτων τους για συμμετοχή στη σχολική εκπαίδευση και συντονίζει τις σχετικές δραστηριότητες σχεδιασμού.

Τι θέλουν οι γονείς

Στη Γερμανία, δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες στην εκπαίδευση, όλα αποφασίζονται σε επίπεδο κρατιδίου. Δεν υπάρχουν κανόνες για το πώς πρέπει να ντύνονται τα παιδιά για το σχολείο. Υπάρχουν μόνο κατευθυντήριες γραμμές του κράτους και εσωτερικοί κανόνες σε συγκεκριμένα σχολεία, οι οποίοι είναι συχνά δύσκολο να εφαρμοστούν. Ως εκ τούτου, οι μαθητές στα γερμανικά σχολεία είναι πραγματικά ελεύθεροι στην επιλογή του ρουχισμού τους. Αλλά μερικές φορές η εμφάνισή τους είναι υπερβολικά ατημέλητη και προκλητική.

Οι διευθυντές ορισμένων σχολείων κάνουν από μόνοι τους προσπάθειες να επηρεάσουν τους προστατευόμενούς τους, αλλά πέρυσι μια τέτοια ενέργεια κατέληξε σε ένα μεγαλειώδες σκάνδαλο. Στην πόλη Wermelskirchen, όποιος ερχόταν στην τάξη φορώντας παντελόνι γυμναστικής, τον έστελναν σπίτι του. “Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να φορούν ρούχα που αποθαρρύνουν την επιθυμία για χαλάρωση”, εξηγούσαν τότε τη θέση τους οι υπεύθυνοι του σχολείου, απαντώντας σε έναν καταιγισμό ερωτημάτων από δημοσιογράφους.

Τώρα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη λύση του θέματος και οι γονείς, πολλοί από τους οποίους παραδέχονται ότι έχουν κουραστεί και οι ίδιοι από τις συζητήσεις με τα παιδιά τους για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να φορεθεί στο σχολείο. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Γονέων της Γερμανίας τάχθηκε, λοιπόν, υπέρ της θέσπισης ενός κώδικα ενδυμασίας στα σχολεία, και ειδικότερα υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης “άθλιων, σκισμένων ή υπερβολικά αποκαλυπτικών ρούχων” στο σχολείο. “Συνιστούμε στα σχολεία να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με έναν κώδικα ενδυμασίας”, δήλωσε η πρόεδρος του συμβουλίου Κριστιάνε Γκόττε στη Funke Media Group. Εάν οι κανόνες υιοθετηθούν επίσημα, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίασή τους:

«τότε θα ήταν δυνατό να στέλνουμε τους μαθητές στο σπίτι και να τους απαιτούμε να ντύνονται κατάλληλα». Ταυτόχρονα, η Γκόττε λέει ότι η επιβολή ενός ενιαίου ενδυματολογικού κώδικα στα σχολεία είναι απίθανο να είναι εφικτή σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα.

Η συζήτηση για τη σχολική ενδυμασία βρίσκεται σε εξέλιξη και στη γειτονική Γαλλία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της θέσπισης ενός ενιαίου κώδικα ένδυσης στα σχολεία, κάνοντας διάκριση μεταξύ της στολής και των ειδών της ντουλάπας που συνιστώνται για τη σχολική ένδυση.

Τι πιστεύουν οι εκπαιδευτικοί

Κατά της θέσπισης αυστηρών κανονισμών για τη σχολική ενδυμασία τάσσεται η Γερμανική Ένωση Εκπαιδευτικών (Der Deutsche Lehrerverband), η μεγαλύτερη οργάνωση εκπαιδευτικών στη Γερμανία, η οποία είναι μια ιδεολογικά ουδέτερη και πολιτικά ανεξάρτητη οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα περίπου 165.000 εκπαιδευτικών. Η Ένωση σημειώνει ότι λόγω της ιστορίας, η ελευθερία, η αυτοδιάθεση και η υπευθυνότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη Γερμανία. «Δεν υπάρχει σχεδόν καμία διατύπωση που να ορίζει πόσο μακρύ μπορεί να είναι ένα μπλουζάκι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Στέφαν Ντίλ στη Funke Media Group.

Το ότι τα ρούχα γίνονται όλο και πιο καθημερινά και όλο και λιγότερο επίσημα «είναι μια τάση στην κοινωνία στο σύνολό της». Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ένωσης εκπαιδευτικών αναγνωρίζει ότι τα παιδιά πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές τους ενδυματολογικές επιλογές. Παρόλα αυτά, είπε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι «το σχολείο δεν είναι παραλία ή κλαμπ».

Η Γερμανική Ένωση για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση (Verband Bildung und Erziehung) δεν υποστηρίζει επίσης την ενδεχόμενη εισαγωγή σχολικών στολών. Εκεί, πιστεύουν ότι η ομοιόμορφη ενδυμασία αποτελεί προσβολή της αυτοδιάθεσης τόσο των γονέων όσο και των παιδιών. Ο Τόμι Νέκοβ, πρόεδρος της οργάνωσης, σημειώνει επίσης ότι αν ένας από τους στόχους είναι η πρόληψη των κοινωνικών διαφορών, η υιοθέτηση κανόνων είναι απίθανο να συμβάλει στην επίτευξή του. Σε αυτή την περίπτωση, θα εκδηλωθούν μέσω άλλων κοινωνικών προτύπων.

Πηγή: Deutsche Welle μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ