Για υπονόμευση των συνομιλιών από τον Ιερώνυμο κάνουν λόγο οι Τούρκοι

 
Για υπονόμευση των συνομιλιών από τον Ιερώνυμο κάνουν λόγο οι Τούρκοι

Ενημερώθηκε: 18/01/21 - 14:51

Για υπονόμευση των συνομιλιών από την πλευρά του κ.Ιερώνυμου κάνει λόγω η Τουρκία με αφορμή τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για το Ισλάμ.Μετά τους δύο μουφτήδες και του Ιμάμη Αλί Ερμπάς και το τουρκικό υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει "παράλογες της δηλώσεις", που υποκινούν την εχθρότητα.

"Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια περίοδο που υπάρχουν προκαταρκτικές προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες συνιστά ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας»,αναφέρει στην ανακοίνωση.

Πλέον όλες ο τύπους φιλοκυβερνητικός και μή αναδεικνύει το θέμα. Μάλιστα η εφημερίδα Χουριέτ σε σημερινό της πρωτοσέλιδο προβάλει την διευκρινιστική δήλωση του κ.Ιερώνυμου τονίζοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προσπάθησε να διορθώσει τις «δηλώσεις μίσους» για το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι μετά τους μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου και του Ιμάμη Αλί Ερμπάς έρχεται το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να ρίξει λάδι στη φωτιά:

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι για τη θρησκεία του Ισλάμ. Η θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Στις παγκόσμιες πανδημικές συνθήκες που διέρχεται ολόκληρος ο κόσμος, όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής. Είναι λυπηρό οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη να σπέρνουν σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις. Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία. Ο λόγος για τον αυξανόμενο ρατσισμό, το Ισλάμ και την ξενοφοβία στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες. Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια περίοδο που υπάρχουν προκαταρκτικές προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες συνιστά ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας».

Στο θέμα είχε παρέμβει με ανακοίνωσή του και ο επικεφαλής της Θρησκευτικής Αρχής της Τουρκίας Ιμάμης Αλί Ερμπάς:

«Η εν λόγω δήλωση προκαλεί την κοινωνία και οδηγεί τους ανθρώπους σε μίσος, μισαλλοδοξία και βία κατά της υπέρτατης θρησκείας μας το Ισλάμ. Είναι πολύ ατυχές και απαράδεκτο το γεγονός αυτό, την ώρα που ο εκπρόσωπος μιας θρησκείας πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους στον κόσμο να ζουν κάτω από έναν κοινό παρονομαστή, μακριά από μάχες και συγκρούσεις και να στέλνουν μηνύματα για ειρηνική συνύπαρξη και ανοχή να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, που δεν συνάδουν με το λειτούργημά του. Θέλω επίσης να δηλώσω ότι ο χριστιανικός κόσμος θα πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την άρρωστη αντίληψη. Αυτό το είδος έκφρασης που στοχεύει στην περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων τροφοδοτεί το ρατσισμό εναντίον των μουσουλμάνων και οδηγεί σε επιθέσεις κατά των ανθρώπων και των χώρων λατρείας τους», είπε, επισημαίνοντας ότι «το Ισλάμ είναι μία θρησκεία της ειρήνης».

Από την πλευρά του ο κ.Ιερώνυμος προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις όπου ξεκαθάριζε πως αναφέρονταν στους φονταμενταλιστές.

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση.