Χαμενεΐ: Η Τεχεράνη δεν πρέπει να εμπιστεύεται τις ΗΠΑ και την "κακή" Βρετανία

 
Χαμενεΐ: Η Τεχεράνη δεν πρέπει να εμπιστεύεται τις ΗΠΑ και την "κακή" Βρετανία

Ενημερώθηκε: 03/06/16 - 11:50

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα στην Τεχεράνη ότι ουδεμία πρόθεση έχει να συνεργαστεί για τα περιφερειακά θέματα με τους βασικούς εχθρούς του Ιράν, τις ΗΠΑ και την "δόλια" Βρετανία, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Ο Χαμενεΐ κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον ότι δεν παραμένουν δεσμευμένες στην πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων το 2015 με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

"Η Αμερική συνεχίζει την εχθρότητά της απέναντι στο Ιράν από την (ισλαμική) επανάσταση (το 1979)... Είναι τεράστιο λάθος να εμπιστευτεί κανείς την δόλια Βρετανία και τον Μέγα Σατανά (ΗΠΑ)", δήλωσε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την ιρανική τηλεόραση.

"Εμείς δεν θα συνεργαστούμε για την περιφερειακή κρίση με την Αμερική", τόνισε προσθέτοντας ότι: "οι σκοποί τους στην περιοχή είναι 180 μοίρες αντίθετοι με τους σκοπούς του Ιράν".

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι οικονομικές κυρώσεις ήρθησαν τον Ιανουάριο μετά την αναστολή από το Ιράν των ευαίσθητης σημασίας πυρηνικών του δραστηριοτήτων.

Μετά το τέλος των κυρώσεων σε βάρος του, το Ιράν έχει αρχίσει να αυξήσει το εμπόριο με τη Δύση. Ωστόσο ορισμένες αμερικανικές κυρώσεις παραμένουν, όπως και η απαγόρευση στις αμερικανικές τράπεζες να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα με το Ιράν, άμεσα ή έμμεσα, γιατί η Ουάσινγκτον συνεχίζει να κατηγορεί την Τεχεράνη για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Χρησιμοποιούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τρομοκρατία ... ως προσχήματα για να αποφύγουν την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους", δήλωσε ο Χαμενεΐ.

"Αν παραμείνουμε ισχυροί, ενωμένοι και επαναστατικοί, αυτοί που προσπαθούν να εκφοβίσουν το Ιράν και είναι εναντίον μας δεν θα πετύχουν", δήλωσε σε συγκέντρωση για την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή της επανάστασης, του Αγιατολάχ Χομεϊνί, το 1989.

Το Ιράν έχει επανειλημμένως καλέσει την Ουάσινγκτον να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να αρθούν τα εμπόδια στον τραπεζικό τομέα.