Το χαρτί των απελάσεων παίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός ενόψει εκλογών

 
φγγ

Ενημερώθηκε: 14/06/24 - 12:51

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις του Συντηρητικού Κόμματός του για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου με το σύνθημα για ένα «ασφαλές μέλλον», δεσμευόμενος να μειώσει τους φόρους και να διπλασιάσει τις απελάσεις μεταναστών στη Ρουάντα.

Μιλώντας την Τρίτη στην εκδήλωση για την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων των Συντηρητικών στην ιπποδρομία του Σίλβερστοουν, ο Σουνάκ κατέστησε σαφές ότι το μανιφέστο των Συντηρητικών αφορά μόνο τη μετανάστευση.

Υποσχέθηκε μεν να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο μετανάστευσης για να «μειώσει τη μετανάστευση στο μισό και στη συνέχεια να τη μειώνει περαιτέρω κάθε χρόνο», αλλά εστίασε περισσότερο στην παράτυπη μετανάστευση.

Εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές τον Ιούλιο, οι πτήσεις απέλασης από τη Βρετανία προς τη Ρουάντα θα ξεκινήσουν ήδη από τον Ιούλιο, δήλωσε ο Σούνακ, αναφερόμενος στο σχέδιό του για τη Ρουάντα. Μάλιστα το ανέφερε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και όπως είπε, θα αποτρέψει τους μετανάστες από το να διασχίζουν παράνομα τη Μάγχη.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο λόγο του και στην αντίδραση της ακροδεξιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλώνοντας ότι με το «Brexit πήραμε τον έλεγχο των συνόρων μας, αλλά η μετανάστευση παραμένει πολύ υψηλή».

«Εάν αναγκαστούμε να επιλέξουμε μεταξύ της ασφάλειας και της δικαιοδοσίας ενός ξένου δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΔΔΑ, θα επιλέγουμε πάντα την ασφάλεια του έθνους μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση της βρετανικής ταμπλόιντ The Sun, ο Σουνάκ υποστήριξε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν εμπνευστεί από το σχέδιο του για τη Ρουάντα.

Ακόμα, άφησε αιχμές κατά του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, λέγοντας το εξής: «Κανονικά ο Κιρ είναι υπέρ της ευθυγράμμισης με την ΕΕ, αλλά μάλλον αυτό δεν το έχει καταλάβει ακόμα».

Ο Στάρμερ, ο οποίος θα παρουσιάσει το μανιφέστο των Εργατικών την Πέμπτη, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι είναι αντίθετος σε μια ρύθμιση απέλασης και αντ’ αυτού επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των διακινητών λαθρομεταναστών.

Για φέτος, το BBC ανέφερε στα μέσα Μαΐου ότι σχεδόν 10.000 άνθρωποι είχαν διασχίσει τη Μάγχη με μικρές βάρκες. Οι αριθμοί είχαν προηγουμένως μειωθεί κατά περίπου 50% μεταξύ 2022 και 2023, από 46.000 σε 30.000, όπως έχει αναφέρει προηγουμένως το Euractiv.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε ξεκάθαρη εκροή πολιτών της ΕΕ το 2023, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στη χώρα νόμιμα από μια επιλογή χωρών της Νότιας Ασίας και της Αφρικής.

Πηγή:euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ