Χιλιάδες στους δρόμους της Γαλλίας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου (Live)

Χιλιάδες στους δρόμους της Γαλλίας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου
Ενημερώθηκε: 28/06/16 - 18:20

 Για ενδέκατη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση θα καταστήσει ευκολότερες τις προσλήψεις, αλλά και τις απολύσεις, ενώ θα δώσει στους εργοδότες μεγαλύτερα δικαιώματα στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις εργασίας.

Στην πρωτεύουσα, περίπου 200 μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι και μασκοφόροι που είχαν παρεισφρήσει στη διαδήλωση, εκτόξευσαν σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Ορισμένοι από τους ταραξίες προσπάθησαν να καταστρέψουν μια στάση λεωφορείου.

Πριν ξεκινήσει η πορεία οι αρχές είχαν προχωρήσει ήδη σε 27 προσαγωγές.

Ο Φιλίπ Μαρτινέ, ο γενικός γραμματέας της CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οργανωθούν νέες διαδηλώσεις στις 5 Ιουλίου, ενώ το επίμαχο νομοσχέδιο θα συζητείται ακόμη από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το συνδικάτο Force Ouvriere (FO, Εργατική Δύναμη) η συμμετοχή στη διαδήλωση του Παρισιού έφτασε τις 55.000. Η αστυνομία όμως, που κινητοποίησε περίπου 2.500 άνδρες της για να διασφαλίσουν την τάξη, κάνει λόγο για 14-15.000 διαδηλωτές.