Η αντίδραση της Ρωσίας στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ

Η αντίδραση της Ρωσίας στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ
Ενημερώθηκε: 11/05/16 - 22:57

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας που έχει προγραμματιστεί για αύριο στη Ρουμανία παραβιάζει τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα. Ανακοίνωση του υπυργείου που μεταδόηκε από το πρακτορείο Ιντερφαξ διευκινίζει πως αποτελεί παραβίαση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μεσάιου και μικρού βεληνεκούς που υπογράφηκε το 1987.

Οι ΗΠΑ έχουν διευκρινίσει πως το σύστημα Aegis προστατεύει το ΝΑΤΟ από τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και με κανένα τρόπο δεν απειλεί τη Ρωσία

Η Ρουμανία φιλοξενεί ένα μέρος του συστήματος και αύριο Πέμπτη στις αεροπορικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στο Ντεβεσέλου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή της έναρξης των επιχειρήσεων του συστήματος.

"Η απόφαση είναι επιβλαβής και λανθασμένη γιατί μπορεί να επηρεάσει την στρατηγική σταθερότητα", δήλωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Την Παρασκευή η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το Ρετζίκοβο της Πολωνίας, κοντά στη Βαλτική. Οι πύραυλοι Aegis θα καταστούν επιχειρησιακοί 2018.

Σύμφωνα με τον Ουλιάνοφ "τα συμφέροντα της Ρωσίας θίγονται άμεσα".