Η Credit Suisse κατηγορείται για «μαζική συνεχιζόμενη συνωμοσία»

 
ΤΡΑΠΕΖΑ

Ενημερώθηκε: 29/03/23 - 23:16

Η Credit Suisse έχει κατηγορηθεί ότι βοήθησε πάμπλουτους Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν και να αποκρύψουν περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια από τις φορολογικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης μιας άγνωστης οικογένειας με 100 εκατομμύρια δολάρια κρυμμένα σε μυστικούς υπεράκτιους λογαριασμούς.

Η Επιτροπή Οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας προέβη στους ισχυρισμούς αυτούς σε έκθεσή της την Τετάρτη, επικαλούμενη πληροφορίες από πολλούς πληροφοριοδότες, αφού ολοκλήρωσε τη διετή έρευνά της για την Credit Suisse.

Η επιτροπή ανέφερε ότι αποκάλυψε «σημαντικές παραβιάσεις» μιας συμφωνίας του 2014 μεταξύ του ελβετικού δανειστή και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον διακανονισμό των κατηγοριών για την παροχή δυνατότητας φοροδιαφυγής.

Ο δικηγόρος Jeffrey Neiman, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που εκπροσωπεί τους πληροφοριοδότες, δήλωσε στη DailyMail ότι πιστεύει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να ζητήσει πίσω 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μειωμένα πρόστιμα από τη συμφωνία του 2014.

«Η αποτυχία να επιμείνουμε στην είσπραξη αυτού του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα ήταν σαν να ζητάμε από τους Αμερικανούς φορολογούμενους να καλύψουν το κόστος της διάσωσης της Credit Suisse», δήλωσε ο Neiman, αναφερόμενος στην εξαγορά της ελβετικής τράπεζας από την ανταγωνίστρια UBS ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα. «Η πτώση της τράπεζας δεν διαγράφει τις υποχρεώσεις της».

Ο Neiman δήλωσε ότι οι καταγγέλλοντες πελάτες του διακινδύνευσαν τη δίωξη στην Ελβετία για να παρουσιάσουν πληροφορίες ότι «ακόμη και μετά το 2014 και μέχρι το τέλος της» η Credit Suisse συνέχισε να βοηθά τους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν και να κρύβουν τα χρήματά τους σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Οι παραβάσεις που αναφέρονται στην έκθεση περιλάμβαναν την παράλειψη αποκάλυψης σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε μυστικούς υπεράκτιους λογαριασμούς που ανήκαν σε μία μόνο οικογένεια Αμερικανών φορολογουμένων, η οποία, όπως αναφέρεται, αντιπροσώπευε μια «συνεχιζόμενη και δυνητικά εγκληματική συνωμοσία».

Η οικογένεια, η οποία δεν κατονομάζεται στην έκθεση, περιγράφεται ως έχουσα διπλή υπηκοότητα στις ΗΠΑ και σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, με τον επικεφαλής της οικογένειας να διαμένει στο Μαϊάμι.

Τα ευρήματα αποτελούν την τελευταία αμηχανία για την Credit Suisse, τα προβλήματα της οποίας τα τελευταία χρόνια κυμαίνονταν από πρόστιμα για την αποτυχία της να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από κοκαΐνη μέχρι ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων από την κατάρρευση του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Archegos.

Σε δήλωσή του στη DailyMail, εκπρόσωπος της Credit Suisse δήλωσε ότι η τράπεζα «δεν ανέχεται τη φοροδιαφυγή» και ότι «συνεργάζεται ενεργά» με τις αμερικανικές αρχές.

«Στον πυρήνα της, η έκθεση περιγράφει παλαιότερα ζητήματα, ορισμένα από αυτά πριν από μια δεκαετία, και από τότε έχουμε εφαρμόσει εκτεταμένες βελτιώσεις για να ξεριζώσουμε τα άτομα που προσπαθούν να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές», δήλωσε η τράπεζα.

«Η νέα ηγετική ομάδα της Credit Suisse έχει συνεργαστεί με την έρευνα της επιτροπής και έχει υποστηρίξει το έργο του γερουσιαστή Wyden, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις προτεινόμενες λύσεις πολιτικής που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ικανότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου να εντοπίζει αφανή πρόσωπα στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η τράπεζα.

«Η ξεκάθαρη πολιτική μας είναι να κλείνουμε αδήλωτους λογαριασμούς όταν εντοπίζονται και να πειθαρχούμε σε κάθε υπάλληλο που δεν συμμορφώνεται με την πολιτική της τράπεζας ή υπολείπεται των προτύπων συμπεριφοράς της Credit Suisse», ανέφερε η δήλωση.

Η έκθεση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την κρίση που είχε ως αποτέλεσμα η UBS να προχωρήσει σε εξαγορά της Credit Suisse ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατόπιν προτροπής των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών και υπογραμμίζει τους πιθανούς νομικούς κινδύνους που κληρονόμησε η UBS κατά τη συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την εξαγορά, η UBS εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ανάληψη τυχόν νομικών ή κανονιστικών υποχρεώσεων της προβληματικής Credit Suisse μετά τη συγχώνευση, αλλά η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να καλύψει τις εν λόγω απώλειες μέχρι 9,8 δισ. ευρώ.

Η έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας προσφέρει επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι τραπεζίτες της Credit Suisse βοήθησαν τον Dan Horsky, ο οποίος δήλωσε ένοχος τον Νοέμβριο του 2016 για συνωμοσία με σκοπό την απόκρυψη περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων από τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ.

Ο Horsky, πρώην καθηγητής επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, κέρδισε εκατομμύρια από την έγκαιρη επένδυση σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη νεοσύστατη επιχείρηση, αλλά προσπάθησε να αποκρύψει τα κεφάλαια σε υπεράκτιους λογαριασμούς, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις.

Η επιτροπή της Γερουσίας δήλωσε ότι έλαβε αρχεία που δείχνουν ότι οι τραπεζίτες της Credit Suisse είχαν από καιρό στην κατοχή τους στοιχεία ότι ο Horsky ήταν πολίτης και κάτοικος των ΗΠΑ και εργάστηκε ενεργά για να βοηθήσει στην απόκρυψη της πραγματικής κυριότητας των λογαριασμών του.

Ο Horsky καταδικάστηκε σε επτά μήνες φυλάκιση και πλήρωσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και αναδρομικούς φόρους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ