Η ΕΕ συμφωνεί στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο για πρώτη φορά το ρωσικό LNG

 
ee

Ενημερώθηκε: 20/06/24 - 17:07

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα(20/06) να επιβάλει μια νέα σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο για πρώτη φορά τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο πολλά κράτη μέλη συνεχίζουν να αγοράζουν παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αποτελούν το 14ο πακέτο που επιβάλλεται από τον Φεβρουάριο του 2022 και έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή στο πεδίο της μάχης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανανεωμένη δυναμική τους για να επιτύχουν περαιτέρω εδαφικά κέρδη.

Το πακέτο είναι το αποτέλεσμα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ πρεσβευτών, οι οποίοι πέρασαν εβδομάδες παζαρεύοντας τις εξαιρετικά τεχνικές λεπτομέρειες. Η έγκριση καθυστέρησε αρκετές φορές λόγω των επιφυλάξεων που διατύπωσαν αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία ήθελε να εμποδίσει τυχόν κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας.

Υπήρχαν όμως επιφυλάξεις και από τη Γερμανία. Οι Βρυξέλλες έχασαν δύο προθεσμίες - τη σύνοδο της G7 στην Ιταλία και τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία - για να δώσουν στη Γερμανία περισσότερο χρόνο να διευθετήσει τα πράγματα. Το πρωί της Πέμπτης, η χώρα έδειξε ότι οι ανησυχίες της είχαν ικανοποιηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμφωνία.

Η απαγόρευση του LNG, ωστόσο, υπολείπεται μιας ολοκληρωτικής απαγόρευσης των εισαγωγών, όπως έκανε η ΕΕ προηγουμένως με τον άνθρακα και το θαλάσσιο πετρέλαιο, δύο από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της Μόσχας.

Αντιθέτως, οι εταιρείες της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να μπορούν να αγοράζουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά θα απαγορεύεται η επανεξαγωγή του σε άλλες χώρες, μια πρακτική γνωστή ως μεταφόρτωση.

Το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), ένας ανεξάρτητος οργανισμός που παρακολουθεί τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, εκτιμά ότι το 2023 η ΕΕ θα καταβάλει 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ για 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία ήταν τα κύρια σημεία εισόδου για το ρωσικό LNG.

Περίπου το 22% αυτών των προμηθειών (4,4 δισ. κυβικά μέτρα) μεταφορτώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ 1,6 δισ. κυβικά μέτρα στάλθηκαν σε άλλα κράτη μέλη, αναφέρει η CREA. Το υπόλοιπο πήγε στην Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και άλλους πελάτες.

Οι αριθμοί αντανακλούν τον ηγετικό ρόλο της Δύσης στην ασφάλιση φορτίων και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες: πέρυσι, η ναυτιλιακή βιομηχανία των χωρών της G7 διαχειρίστηκε το 93% των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, μια μεταφορά αξίας 15,5 δισ. ευρώ.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ σκοπεύουν να περιορίσουν αυτή την προσοδοφόρα επιχείρηση και να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να αντλεί χρηματοδότηση για τον δαπανηρό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης σε τρία έργα LNG που εδρεύουν στη Ρωσία και δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, τα οποία το Reuters έχει προηγουμένως εντοπίσει ως Arctic LNG 2, Ust Luga και Murmansk.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε αυστηρότερα μέτρα για την πάταξη της καταστρατήγησης και το κλείσιμο των παραθύρων που είχαν μείνει ανοιχτά στα 13 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων, έναν πολυετή πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα μέτρα αυτά δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες, αλλά πιστεύεται ότι απευθύνονται στον "σκιώδη στόλο" των γερασμένων, μικρού μεγέθους δεξαμενόπλοιων που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να παρακάμψει το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο.

Παρά τον περιορισμό των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, η Ρωσία έχει περάσει τους τελευταίους μήνες πουλώντας το πετρέλαιό της από τα Ουράλια σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 67 και 75 δολαρίων ανά τεμάχιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ