Η Ουκρανία εντείνει τα πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, μεταφέροντας το πεδίο των επιχειρήσεων χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου και στοχεύοντας κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε ότι ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή Τιουμέν, στη δυτική Σιβηρία, σε απόσταση μεγαλύτερη των 2.000 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.
Όπως ανέφερε στο βραδινό μήνυμά του, η ουκρανική εταιρεία Fire Point έχει αναπτύξει νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας, ικανά να διανύουν περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα, υποστηρίζοντας ότι τα συστήματα αυτά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία.
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις ουκρανικές δυνάμεις για τις «ειδικές επιχειρήσεις» που, όπως είπε, έφτασαν μέχρι την περιοχή Τιουμέν και έπληξαν εγκατάσταση διύλισης πετρελαίου. «Πρόκειται για αποτελεσματική δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα, εμφανίζουν πυκνό καπνό και φλόγες πάνω από εγκατάσταση που φέρεται να είναι το διυλιστήριο Αντιπίνσκι στην Τιουμέν.
Ο κυβερνήτης της περιοχής, Αλεξάντρ Μοόρ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επιχειρούσαν στο σημείο μετά από πτώση «συντριμμιών drone», διατύπωση που χρησιμοποιείται συχνά από ρωσικές αρχές για περιστατικά ουκρανικών επιθέσεων.
Παράλληλα, ουκρανικές επιθέσεις καταγράφηκαν και στην κατεχόμενη Κριμαία. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και αναφορές που παρακολουθούν τις εξελίξεις του πολέμου, drones έπληξαν πετρελαϊκό τερματικό σταθμό στο Κερτς.
Δορυφορικά δεδομένα της NASA κατέγραψαν πυρκαγιά στο λιμάνι του Κερτς, όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη ενεργειακή εγκατάσταση.
Οι επιθέσεις φαίνεται να εντάσσονται σε ευρύτερη επιχείρηση κατά ρωσοκρατούμενων στόχων στην Κριμαία. Αναφορές κάνουν λόγο για πυρκαγιά σε ηλεκτρικό υποσταθμό στο Μπιλοχίρσκ, καθώς και για επιθέσεις στη Γεβπατόρια και τη Σεβαστούπολη.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις. Στη Ζαπορίζια, ρωσικά πλήγματα με κατευθυνόμενες βόμβες προκάλεσαν τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δέκα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Ιβάν Φεντόροφ.
Όπως ανέφερε, σημειώθηκαν εννέα πλήγματα στην πόλη, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που υπέστησαν ζημιές.
Στην περιοχή του Σούμι, κοντά στα ρωσικά σύνορα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση, ενώ στη Χερσώνα καταγράφηκε ακόμη ένας νεκρός ύστερα από επίθεση drone σε χωριό βόρεια της ομώνυμης πόλης.
Στην Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας τραυματίστηκαν τρία παιδιά μετά από ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Παράλληλα, στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ρωσικές βόμβες έπληξαν πολυκατοικία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν εννέα ακόμη, ανάμεσά τους και ένα εξάχρονο παιδί.