Η πρώτη απόφαση του Τραμπ: Αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία TPP

 
Οι υποστηρικτές της TPP  πιστεύουν ότι με την αποχώρηση των ΗΠΑ θα ισχυροποιηθεί η θέση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού

Ενημερώθηκε: 20/01/17 - 23:35

Λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε την πρώτη απόφαση.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η εμπορική στρατηγική της για την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει με την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες.

Τι είναι η TPP

Το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP) είναι μία προτεινόμενη τοπική ρυθμιστική και επενδυτική συνθήκη. Μέχρι το 2016, δώδεκα χώρες της περιοχής του Ασιατικού Ειρηνικού είχαν συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο TPP.

Το προτεινόμενο σύμφωνο ξεκίνησε το 2005 ως Σύμφωνο Στρατηγικής Οικονομικής Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Strategic Partnership Agreement, TPSEP ή P4). Οι συμμετέχουσες χώρες έθεσαν τον στόχο της λήξης των διαπραγματεύσεων το 2012, αλλά επίμαχα θέματα όπως η γεωργία, η πνευματική ιδιοκτησία, και οι υπηρεσίες και επενδύσεις προκάλεσαν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η εφαρμογή του TPP υπήρξε βασικός στόχος της εμπορικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ «θα πατάξουν αυτές τις χώρες που παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζομένους» με τον τρόπο αυτό.

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί μια άλλη εμπορική συμφωνία, τη NAFTA, που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. «Για πάρα πολύ καιρό οι Αμερικανοί αναγκάζονταν να δέχονται εμπορικές συμφωνίες που έθεταν τα συμφέρονταν των ισχυρών και της ελίτ της Ουάσινγκτον πάνω από εκείνα των σκληρά εργαζόμενων ανδρών και γυναικών αυτής της χώρας» συνεχίζει η ανακοίνωση, όπου υποστηρίζεται ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να κλείσουν τα εργοστάσια και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας να μεταφερθούν στο εξωτερικό ενώ οι Αμερικανοί βρέθηκαν «αντιμέτωποι με υψηλό εμπορικό έλλειμμα».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι σκληρές και δίκαιες (εμπορικές) συμφωνίες» θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία και να επιστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
«Αυτή η στρατηγική ξεκινά με την αποχώρηση από την TPP και με τη διασφάλιση ότι τυχόν νέες εμπορικές συμφωνίες θα συναφθούν προς το συμφέρον των Αμερικανών εργαζομένων».

Επιπροσθέτως, αν τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη στη NAFTA αρνηθούν να δώσουν στους Αμερικανούς εργαζόμενους μια δίκαιη συμφωνία σε μια επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης, «ο πρόεδρος θα προαναγγείλει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη NAFTA».

Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει την TPP. Οι υποστηρικτές αυτής της συνθήκης ανησυχούν γιατί πιστεύουν ότι με την εγκατάλειψή της θα ισχυροποιηθεί η θέση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού, εις βάρος των ΗΠΑ.

Σχετικά Θέματα:

LIVE- Νέα βίαια επεισόδια και συλλήψεις στην Ουάσινγκτον μετά την ορκωμοσία Τραμπ(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ορκωμοσία Τραμπ: Επεισόδια και επέμβαση της αστυνομίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Anonymous απειλούν τον Τραμπ: Θα το μετανιώσει πικρά (ΦΩΤΟ)

Ορκωμοσία Τραμπ: Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε - Δείτε live

Ορκωμοσία Τραμπ: Επεισόδια και επέμβαση της αστυνομίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα πάμε στην Αγία Σοφία, λέει ο νέος ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους