Η Τουρκία παίρνει θέση στην κρίση της ΠΓΔΜ και ανακαλύπτει Τούρκους στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

 
Η Τουρκία παίρνει θέση στην κρίση της ΠΓΔΜ και ανακαλύπτει Τούρκους στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Ενημερώθηκε: 29/04/17 - 12:25

Σουλτάνος χωρίς αυτοκρατορία δε γίνεται και η Τουρκία του Ερντογάν δε χάνει ευκαιρία να αναμειγνύεται (ή να βρίσκεται από πίσω) σε οτιδήποτε γίνεται στα Βαλκάνια. Ανακαλύπτει παντού τουρκική μειονότητα και βρίσκει προσχήματα για να αναμεριγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών. Μια τακτική που την έχει νιώσει και η χώρα μας.

Ετσι δεν άφησε αναξιοποιήτη την κρίση στην ΠΓΔΜ και με μία ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ προσπαθεί να πετύχει δύο στόχους: Να προκαλέσει την Ελλάδα και να δηλώσει παρούσα στην κρίση της ΠΓΔΜ μια και εκεί, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, υπάρχει τουρκική κοινότητα.

Σε αυτή την ανακοίνωση πέραν των φράσεων "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" αναφέρεται σε ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για την οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ λέει ότι τήρησε στάση ουδετερότητας και προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω συνιστά στην ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ να συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τις τελευταίες ημέρες αναφέρονται στην ανάμειξη της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τον κίνδυνο διάσπασης των Σκοπίων λόγω της έντονης τουρκικής ανάμειξης επανέλαβε ο καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Φοβάμαι ότι η ανάμειξη της Τουρκίας είναι τόσο έντονη προς το αλβανικό στοιχείο, μία υπόθεση που κρατάει τουλάχιστον εδώ και 15 χρόνια, την παρακολουθούσαμε, το λέγαμε μέχρι που την διαβάσαμε στο βιβλίο του Νταβούτογλου, όπου θεωρητικοποιείται το στρατηγικό ιστορικό και πολιτιστικό βάθος της Τουρκίας στα Βαλκάνια μέχρι την Αδριατική», είπε ο κ. Μάζης.

«Αυτό ήρθε και τεκμηριώθηκε με την αγορά της βάσης υποβρυχίων της Αυλώνος από τους Τούρκους, πράγμα που προσπαθούσαμε στην Ελλάδα να το κρατήσουμε πολύ χαμηλά έως αόρατο γιατί δεν μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε τη δική μας αδράνεια. Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται τουρκικά υποβρύχια και πολεμικά σκάφη στο Ιόνιο και την Αδριατική;», συμπλήρωσε και επισήμανε:

«Βεβαίως οι κοινές ασκήσεις και η χρηματοδότηση του αλβανικού στρατού από την Τουρκία και οι συχνές επισκέψεις του Ερντογάν πάντα σε θρησκευτική βάση και πάντα σε αγαστή συνεργασία με επιφανή στελέχη του UCK στην περιοχή, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έδιναν πουθενά αλλού παρά εδώ... Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα που θα δημιουργήσει νέους Φρανκεστάιν στα Βαλκάνια».

Ο κ. Μάζης εξέφρασε τον φόβο του για γενικότερη ανάφλεξη στα Βαλκάνια, ενώ υποστήριξε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει ένταση στις σχέσεις των Σέρβων με την Αλβανία.

Γεγονός είναι ότι Ερντογάν και Ράμα (ο άνθρωπος του Ερντογάν στα Βαλκάνια) παίζουν με τη φωτιά στα Βαλκάνια χρησιμοποιώντας τους μουσουλμάνους στην περιοχή του Κοσσόβου και της ΠΓΔΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτομαγιά: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΚΑΙΡΟΣ 29/4/2017: Τοπικές βροχές και υψηλές για την εποχή θερμοκρασία

 Διαπραγμάτευση: Συντάξεις και «κόκκινα» δάνεια κρατούν σε... αναμονή τη συμφωνία

Ενταση και διεθνής αναβρασμός μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας