Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται, αλλά τα κοινοτικά κονδύλια ρέουν κανονικά

 
Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται, αλλά τα κοινοτικά κονδύλια ρέουν

Ενημερώθηκε: 02/09/20 - 18:05

Την ώρα που η Τουρκία απειλεί ανοικτά την Ελλάδα με θερμό επεισόδιο και αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία δύο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν, όχι μόνο να χαϊδεύουν τον Ερντογάν, αλλά και τα κοινοτικά κονδύλια που ζητά να ρέουν άφθονα προς τη γείτονα!

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις σχέσεις γειτονίας και τη διεύρυνση, ανακοίνωνε ότι, όχι μόνο η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη (σ.σ. μετά το σχετικό αίτημα Ερντογάν), αλλά περιλαμβάνεται και στην προενταξιακή βοήθεια στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου.

Βέβαια, δεν έχει τεθεί, ακόμα, από τη χώρα μας ζήτημα έγκρισης του κοινοτικού προϋπολογισμού σε περίπτωση μη περικοπής των κονδυλίων στην Τουρκία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα Sputnik o δικηγόρος Πολύκαρπος Αδαμίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, δεν φαίνεται να τέθηκε γενικά τέτοιο ζήτημα από την Ελλάδα.

Όμως, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ευρωβουλευτές, τουλάχιστον δύο ελληνικών κομμάτων, επεξεργάζονται την κατάθεση ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, για το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης μείωσης της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ.

«Σίγουρα θα μπορούσε η μείωση είτε η διακοπή των κονδυλίων να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί. Αν όμως κόψεις κάθε προσδοκία από κάποιον, τότε τι δικαίωμα και ποια ευχέρεια έχεις ώστε να συζητάς μαζί του;» τονίζει ο Π. Αδαμίδης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πράγματι η ΕΕ προχώρησε σε μια μικρή περικοπή των κονδυλίων προς την Τουρκία τον Ιούλιο του 2019, μειώνοντας την προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια στη χώρα για το 2020 κατά 145,8 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό συνέβη όταν η Τουρκία έστειλε για πρώτη φορά πλοίο γεώτρησης στη Μεσόγειο τον Μάιο του 2019, που πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες και διερευνητικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου.

Ωστόσο έναν χρόνο μετά, οι Τούρκοι συνεχίζουν την αποστολή πλοίων στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου, ενώ αμφισβητούν τη θαλάσσια επικράτεια της Ελλάδας και της ΕΕ κατ' επέκταση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr