Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα δεσμεύτηκε να παραμείνει στη θέση του παρά την οδυνηρή ήττα της κυβερνητικής συμμαχίας σε εκλογές στην Ανω Βουλή χθες, Κυριακή. Η αντιπολίτευση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής.
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του την Κυριακή το βράδυ, ο Ισίμπα τόνισε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός, επικαλούμενος την προθεσμία για συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς, καθώς και ανησυχίες για τυχόν επιβάρυνση στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Ισίμπα πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα τα σχέδιά του σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι μέρες του είναι μετρημένες, καθώς έχασε τον έλεγχο της πιο ισχυρής κάτω Βουλής στις εκλογές του περασμένου έτους και την Κυριακή έχασε ψήφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπόσχονται μείωση των φόρων και αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.
«Η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή ηγεσίας ή ανασχηματισμό τους επόμενους μήνες, ωστόσο ο πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics για την Ιαπωνία, Νοριχίρο Γιαμαγκούτσι.
Πίεση από τους δασμούς Τραμπ
Εν μέσω αντιδράσεων των ψηφοφόρων για την αύξηση των τιμών, οι επενδυτές φοβούνται ότι η κυβέρνησή του θα είναι πλέον πιο υποχωρητική απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης που απαιτούν μειώσεις φόρων και κοινωνικές δαπάνες, σε μία από τις πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου.
Οι αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές τη Δευτέρα λόγω αργίας, αν και το γιεν ενισχύθηκε και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nikkei σημείωσαν μικρή άνοδο, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών φαίνεται να είχαν ήδη αποτιμηθεί.
Οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν απότομη πτώση πριν από τις εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κυβερνητική συμμαχία – που προτείνει σφιχτή δημοσιονομική πολιτική – επρόκειτο να χάσει την πλειοψηφία στην άνω βουλή.
Επιπλέον, η έλλειψη προόδου του Ισίμπα στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς που πρόκειται να επιβληθούν από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την 1η Αυγούστου φαίνεται να έχει απογοητεύσει αρκετούς ψηφοφόρους.
«Αν το κυβερνών κόμμα είχε επιλύσει έστω και ένα από αυτά τα ζητήματα, η δημοτικότητά του θα είχε ενισχυθεί, αλλά δεν υπήρξε καμία πρόοδος και φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μας πιέζουν», δήλωσε στο Reuters ο 60χρονος Χιντεάκι Ματσούντα, διευθυντής εταιρείας, έξω από πολυσύχναστο σταθμό του Τόκιο το πρωί της Δευτέρας.
H κριτική στον Ισίμπα
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Ισίμπα, το οποίο κυβερνά την Ιαπωνία κατά το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής της ιστορίας, και ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, Κομέιτο κέρδισαν 47 έδρες, λιγότερες από τις 50 που χρειάζονταν για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην 248μελή άνω βουλή.
Ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος (CDPJ), Γιοσιχίκο Νόντα, δήλωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ισίμπα, καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.
Το CDPJ κέρδισε 22 έδρες στις εκλογές, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.
Κάποιοι βουλευτές του LDP εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες σχετικά με το αν ο Ισίμπα πρέπει να παραμείνει, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ αυτών, και ο πρώην πρωθυπουργός Τάρο Ασο, ηγέτης μιας ισχυρής πτέρυγας εντός του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να δεχτεί» παραμονή του Ισίμπα, όπως μετέδωσε η ιαπωνική τηλεόραση Asahi. Ανώτερα μέλη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Ασο, συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής για να συζητήσουν αν ο Ισίμπα πρέπει να παραιτηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Sankei.
Κέρδη για την Ακροδεξιά
Το ακροδεξιό κόμμα Σανσέιτο σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη της βραδιάς, προσθέτοντας 14 έδρες στη μία που κατείχε ήδη.
Το κόμμα, που ξεκίνησε εκστρατείες στο YouTube κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τους εμβολιασμούς, βρήκε ευρύτερη απήχηση με την εκστρατεία «Japanese First» («Πρώτα η Ιαπωνία») και τις προειδοποιήσεις για «σιωπηλή εισβολή» αλλοδαπών.
Η επιτυχία του πιθανόν σηματοδοτεί στροφή της Ιαπωνίας στον λαϊκισμό, που μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να ριζώσει στη χώρα, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, Σοχέι Καμίγια, πρώην διευθυντής σούπερ μάρκετ και καθηγητής αγγλικών, έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο AfD της Γερμανίας και στο Reform UK της Βρετανία, ως πιθανά παραδείγματα για μελλοντική επιτυχία.
Με πληροφορίες από Reuters