ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ — Μπορεί να εκλεγεί ακόμη πρόεδρος;

 
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ — Μπορεί να εκλεγεί ακόμη πρόεδρος;

Ενημερώθηκε: 31/05/24 - 18:50

Η ομόφωνη καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης ήταν το πιο οδυνηρό σημείο της πολυτάραχης ζωής του, αλλά και ένα σημείο καμπής στην ιστορία των ΗΠΑ, αφού είναι ο πρώτος στην ιστορία της χώρας πρώην πρόεδρος, αλλά και υποψήφιος πρόεδρος, που καταδικάζεται για κακούργημα.

Αν κρίνει κανείς από το αναψοκοκκίνισμα στο πρόσωπό του έξω από το δικαστήριο, ο Τραμπ πέρασε ώρες αγωνίας στην αίθουσα μέχρι να ακουστεί το «ένοχος».  Καθώς ο Τραμπ φροντίζει συστηματικά να πολώνει το εκλογικό σώμα, η ετυμηγορία είναι λογικό να προκαλέσει οργή στους υποστηρικτές του, αλλά και πανηγυρισμούς από τους επικριτές του. Αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ζοφερό, ακόμη και τραγικό σημείο της αμερικανικής ιστορίας. Οι Αμερικανοί δεν έχουν δει ποτέ πρώην πρόεδρο να καταδικάζεται για έγκλημα.

Οι τεράστιες επιπτώσεις

Οι πιθανές συνέπειες για τις εκλογές σε πέντε μήνες, μπορεί να είναι η μετατόπιση μερικών χιλιάδων ψήφων σε λίγες πολιτείες. Και αυτό ίσως κρίνει τις εκλογές. Ο Τραμπ προετοιμάζει εδώ και μήνες τους ψηφοφόρους για το ενδεχόμενο να κριθεί ένοχος σε μια άλλη υπόθεση που σύμφωνα με τους εισαγγελείς εστιάζει στην προσπάθεια παραπλάνησης των ψηφοφόρων, το 2016. Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι οι τέσσερις ποινικές διώξεις εναντίον του είναι μια συνωμοσία του Μπάιντεν για να τον καταστρέψει.

Στην ουσία, εργαζόταν για να καταρρίψει τον μεγαλύτερο κανόνα που ο ίδιος είχε στην ζωή του, και δεν ήταν άλλος από την ιδέα ότι θα ήταν αδιανόητο για έναν κακοποιό να υπηρετήσει ως πρόεδρος. Αλλά τώρα έχει καταδικαστεί ως κακοποιός.

Οι ένορκοι της Νέας Υόρκης καταδίκασαν τον Ντόναλντ Τραμπ για 34 κακουργήματα που αφορούν την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Ο Τραμπ είναι ο μοναδικός Αμερικανός και πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για κακούργημα. Πλέον αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ή αναστολή για τα εγκλήματά του που αφορούν την προσπάθειά του να πληρώσει για να κρύψει πληροφορίες ώστε να διευκολυνθεί η εκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η ποινή και η έφεση

Ο Τραμπ – ο οποίος είναι γνωστός για την άσκηση μακροχρόνιων εφέσεων κατά δικαστικών αποφάσεων εναντίον του – είναι επίσης πιθανό να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά την καταδίκη του, η οποία επί του παρόντος έχει οριστεί για τις 11 Ιουλίου. Η ανακοίνωση της ποινής έχει οριστεί για τις 10 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης στις 11 Ιουλίου.

Ο Merchan θα μπορούσε να καταδικάσει τον Τραμπ με αναστολή ή να του επιβάλει ποινή έως και 4 χρόνια για κάθε κατηγορία σε πολιτειακή φυλακή, με ανώτατο όριο τα 20 χρόνια. Προς το παρόν, ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει εκτός φυλακής καθώς αναμένει την καταδίκη του. Οι εισαγγελείς δεν ζήτησαν από τον Τραμπ να καταβάλει κάποια εγγύηση.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ασκήσει έφεση σε δικαστικές αποφάσεις εναντίον του, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τη διαδικασία ή να καταλήξει τελικά η υπόθεσή του σε δικαστήριο που μπορεί να πάρει το μέρος του. Η υπόθεση της Νέας Υόρκης δεν διαφέρει. Άρα μπορεί να ασκήσει έφεση και να καθυστερήσει τις διαδικασίες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνει.

Μπορεί να εκλεγεί ακόμη πρόεδρος;

Εν ολίγοις, ναι. Ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, Richard L. Hasen – ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της χώρας σε θέματα εκλογικού δικαίου – έχει πει σταθερά ότι τίποτα στο Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαγορεύει σε έναν καταδικασμένο εγκληματία να θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

«Νομικά, τίποτα δεν αλλάζει με την ιδιότητα του Τραμπ ως υποψηφίου», έγραψε ο Hasen στο blog του για το εκλογικό δίκαιο.

«Το Σύνταγμα περιέχει μόνο 3 περιορισμούς για την υποψηφιότητα. Να είναι κανείς τουλάχιστον 35 ετών, γεννημένος πολίτης και τουλάχιστον 14 χρόνια κάτοικος των ΗΠΑ», έγραψε ο Hasen.

Επιπλέον, οι πολιτείες δεν μπορούν να αποκλείσουν τον Τραμπ από την υποψηφιότητα λόγω των προσπαθειών του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου νωρίτερα φέτος, δήλωσε ο Hasen, «και δεν μπορούν να προσθέσουν προσόντα, όπως η αφαίρεση καταδικασμένων κακοποιών από το ψηφοδέλτιο».

Η καταδίκη θα στερήσει από τον Τραμπ το δικαίωμα ψήφου;

Αν και ο Τραμπ, ως κάτοικος της Φλόριντα, υπόκειται στους δρακόντειους κανόνες της πολιτείας που στερούν το δικαίωμα ψήφου από ορισμένους ανθρώπους με καταδίκες για κακούργημα, μπορεί τελικά να επωφεληθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι νομοθέτες στη Νέα Υόρκη, το 2021, διευκόλυναν τους κακοποιούς να ανακτήσουν το δικαίωμα ψήφου.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή απόφαση, το δικαίωμα του Τραμπ να ψηφίσει στη Φλόριντα στις εκλογές του Νοεμβρίου θα εξαρτηθεί από το αν θα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης και αν θα έχει ολοκληρώσει την έκτιση αυτής της ποινής φυλάκισης μέχρι τη στιγμή των εκλογών.

Η Φλόριντα απαγορεύει στους κακοποιούς να ψηφίζουν έως ότου ολοκληρώσουν το σύνολο των όρων της ποινής τους -συμπεριλαμβανομένης της τυχόν αποφυλάκισης υπό επιτήρηση- και έως ότου πληρώσουν όλα τα σχετικά πρόστιμα και τέλη.

Η απαγόρευση ψήφου σε καταδικασμένους κακοποιούς στην Φλόριντα ισχύει και για άτομα με καταδίκες εκτός πολιτείας. Ωστόσο, εάν η καταδίκη ενός κατοίκου της Φλόριντα είναι εκτός πολιτείας, η Φλόριντα υπερισχύει των νόμων της εν λόγω πολιτείας για τον τρόπο με τον οποίο ο κακοποιός μπορεί να ανακτήσει το δικαίωμα ψήφου του.

Στη Νέα Υόρκη, χάρη σε νόμο του 2021, άτομα με καταδίκες για κακούργημα ανακτούν το δικαίωμα ψήφου μόλις ολοκληρώσουν τη φυλάκισή τους – ακόμη και αν εξακολουθούν να υπόκεινται σε αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ θα στερηθεί το δικαίωμα ψήφου στη Φλόριντα μόνο αν εκτίει ποινή φυλάκισης για την καταδίκη του Μανχάταν κατά τη στιγμή των εκλογών.

Οι επιπτώσεις στις άλλες υποθέσεις

Τι σημαίνει αυτό για τις άλλες ποινικές υποθέσεις του Τραμπ; Η καταδίκη του Τραμπ δεν σημαίνει πολλά για τις τρεις άλλες ποινικές υποθέσεις του, οι οποίες θα συνεχίσουν να προχωρούν όπως συνέβαινε πριν κηρυχθεί ένοχος σήμερα.

Η ομοσπονδιακή ποινική υπόθεση του Τραμπ για την υπονόμευση των εκλογών έχει ανασταλεί, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει τους ισχυρισμούς του περί προεδρικής ασυλίας.

Ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων του στη Φλόριντα ανέβαλε επ’ αόριστον τη δίκη. Και η υπόθεση εκλογικής υπονόμευσης στη Τζόρτζια βρίσκεται σε νομική εκκρεμότητα, ενώ ο Τραμπ και αρκετοί από τους συγκατηγορούμενους του προσπαθούν να πετύχουν την έκπτωση του εισαγγελέα της περιοχής της Ατλάντα που άσκησε τις κατηγορίες.

Πηγή: enikos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ