Iron Beam: Το Ισραήλ αποκτά συστήματα λέιζερ αξίας 500 εκατ. δολαρίων – Σε λειτουργία από το 2025

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: Israel Defense Ministry

Ενημερώθηκε: 29/10/24 - 13:50

Συμφωνία για την απόκτηση των συστημάτων αναχαίτισης λέιζερ «Iron Beam» αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ την Κυριακή (27.10.24).

Τα συστήματα αναχαίτισης λέιζερ Iron Beam έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει πυραύλους, ρουκέτες και drones, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 ή το 2025, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Θα επιχειρεί «συμπληρωματικά» στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης άμυνας του Ισραήλ, με το σύστημα Iron Dome. H τελευταία δοκιμή του συστήματος λέιζερ πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2022, ενώ υπάρχει και παραλλαγή για να τοποθετείται σε ναυτικές πλατφόρμες, συγκεκριμένα τις νέες κορβέτες Sa’ar 6 του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.

Η συμφωνία με την Rafael και την Elbit Systems έχει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή των συστημάτων Iron Beam, την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και των ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων της περιοχής.

Τα συστήματα αναμένεται να παραδοθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Το μερίδιο της Elbit στο συμβόλαιο ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Rafael, η κύρια ανάδοχος του έργου, θα πάρει 300 εκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εταιρείες θα παρέχουν τα συστήματα Iron Beam μαζί με συνεχείς υπηρεσίες υποστήριξης.

Το Iron Beam είναι ένα σύστημα αεράμυνας λέιζερ που λειτουργεί ενάντια σε ποικίλες αεροπορικές απειλές όπως ρουκέτες, βόμβες, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυραύλους cruise.

Η τιμή ενός πυραύλου Tamir, που είναι ο αναχαιτιστής που εκτοξεύει ο Iron Dome, είναι περίπου 50 – 100.000 δολάρια, ενώ το κόστος αναχαίτισης με λέιζερ είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση.

Η ισραηλινή αεράμυνα αντιμετωπίζει απειλές από drone από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη.

Ωστόσο, το σύστημα λέιζερ είναι πιο περιορισμένο από το Iron Dome στην ικανότητά του να αντιμετωπίζει πυραύλους, ενώ έχει περιορισμούς σε ημέρες μειωμένης ορατότητας λόγω σύννεφων, βροχής ή αμμοθύελλες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ