Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από την ομάδα διαπραγμάτευσης να δείξει ευελιξία στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τη Γάζα.
Η εφημερίδα επικαλείται ισραηλινή πηγή, σύμφωνα με την οποία το Τελ Αβίβ συμφώνησε να αποσυρθεί από τον άξονα Μοράγκ και άλλες περιοχές της Γάζας, στο πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας στη Λωρίδα.
Πρόθεση υποχώρησης από το Ισραήλ και επιμονή της Χαμάς στα βασικά ζητήματα
Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι παραμένουν άλυτα ζητήματα, όπως η αναλογία ομήρων προς Παλαιστίνιους κρατουμένους που πρόκειται να απελευθερωθούν – ιδιαίτερα όσοι εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Προσέθεσε επίσης πως η Χαμάς αντιτίθεται στον νέο μηχανισμό διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ επιμένει και στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού στις γραμμές της 2ας Μαρτίου.
Παρά τα εμπόδια, η Yedioth Ahronoth, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ, ανέφερε ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία είναι πλέον υψηλότερες από το να αποτύχει η διαδικασία.
Νέοι χάρτες, αισιοδοξία μεσολαβητών και ο αιματηρός απολογισμός
Ο απεσταλμένος του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, σχολίασε χθες, Τετάρτη, τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία “προχωρούν καλά”.
Την Τετάρτη έλαβε χώρα συνάντηση ανάμεσα σε ισραηλινή αντιπροσωπεία και σε εκπροσώπους από το Κατάρ και την Αίγυπτο, κατά την οποία το Ισραήλ παρουσίασε νέους χάρτες, δείχνοντας πρόσθετη ευελιξία, σύμφωνα με την Jerusalem Post.
Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε στον ιστότοπο της εφημερίδας πως η εστίαση δεν είναι πλέον στο πέρασμα Μοράγκ, αλλά στην ισραηλινή παρουσία στη Ράφα, όπου επικεντρώνεται τώρα η συζήτηση.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι οι μεσολαβητές είναι αισιόδοξοι, καθώς πιστεύουν ότι οι νέοι χάρτες σηματοδοτούν ουσιαστική πρόοδο και αυξάνουν τις πιθανότητες για άμεση συμφωνία.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε έπειτα από αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, στο νότιο Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 1.219 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με στοιχεία του AFP βασισμένα σε επίσημες πηγές.
Ακολούθησε εκτεταμένη στρατιωτική απάντηση από το Ισραήλ, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 58.573 Παλαιστινίων στη Γάζα – και εδώ η πλειονότητα είναι άμαχοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας.
Πηγή: ΕRTnews