Ισραήλ: Θα μεταδίδει ειδήσεις η δημόσια ραδιοτηλεόραση;

 
δημοσια τηλεοραση ισραηλ

Πηγή Φωτογραφίας: FLASH90

Ενημερώθηκε: 01/07/25 - 19:04

Δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς ειδήσεις γίνεται; Και όμως, στο Ισραήλ μπορεί και να γίνει, εάν τελικά υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο της χώρας το σχετικό νομοσχέδιο, που ενέκρινε προχθές (29/6) η αρμόδια διυπουργική προπαρασκευαστική επιτροπή.

Το νομοσχέδιο που προωθεί η δεξιότερη πτέρυγα της κυβέρνησης Νετανιάχου προβλέπει την κατάργηση του Τμήματος Ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης του δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης «ΚΑΝ», όπως επίσης και το κλείσιμο ή εναλλακτικά την επαναλειτουργία του από «ιδιώτη ανάδοχο» του ειδησεογραφικού κρατικού ραδιοφώνου «KAN BET» -συμβαίνει να είναι ο δημοφιλέστερος της χώρας με το μεγαλύτερο μερίδιο σε εμπορική διαφήμιση.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση που πλησιάζει το 50% στην κρατική επιχορήγηση, ορίζοντας ότι η κρατική τηλεόραση θα μεταδίδει μόνο ψυχαγωγικές, αθλητικές και παιδικές εκπομπές. Αντιθέτως, το Τμήμα Ειδήσεων θα διατηρηθεί μόνο στον κρατικό αραβόφωνο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό «ΜΑΚΑΝ».

Χέρι-χέρι με την ‘δικαστική μεταρρύθμιση’

Η προχθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ήταν επεισοδιακή, με τους εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας της κυβέρνησης αλλά και στελέχη του κόμματος Λικούντ να εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία για την κατάργηση των ειδήσεων από τα κρατικά εβραιόφωνα ραδιοτηλεοπτικά μέσα προέρχεται από υπουργούς της δεξιότερης πτέρυγας της κυβέρνησης Νετανιάχου, αλλά και από βουλευτές των εθνοθρησκευτικών ακροδεξιών κομμάτων υπό τους Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Κατά σύμπτωση οι εισηγητές αυτής της τεκτονικής μεταβολής των δεδομένων στον τομέα της ενημέρωσης στο Ισραήλ, είναι συγχρόνως εμπνευστές και υπέρμαχοι της αμφιλεγόμενης ‘δικαστικής μεταρρύθμισης’, που δίχασε και συνεχίζει να διχάζει την ισραηλινή κοινωνία.

Αυτή η επισήμανση έχει ιδιαίτερη σημασία, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα εξής δεδομένα: Ήδη από το 2018 και μέχρι σήμερα η δημοσιογραφική ομάδα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του «ΚΑΝ» ανέδειξαν στοιχεία, που εμπλούτισαν σημαντικά τα κατηγορητήρια των υποθέσεων διαφθοράς με κατηγορούμενο τον Βενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, από το 2019 και μετά, ο Νετανιάχου να αποφασίσει όχι μόνο να μην εμφανίζεται στις εκπομπές της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αλλά και να αρνείται (!) να μεταβεί στα στούντιό της – γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Ωστόσο, αναμένεται να σημειωθεί και μία δεύτερη πρωτοτυπία, ακόμα πιο σημαντική: Εάν, τελικά, το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί από την Κνέσετ σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, όπως ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας του κοινοβουλίου, το Ισραήλ θα καταστεί η μοναδική ίσως χώρα στον κόσμο, όπου η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν θα έχει την δυνατότητα να μεταδίδει ειδήσεις.

Η Γιουροβίζιον «έσωσε» τις ειδήσεις

Πάντως, η ιδέα της κατάργησης των ειδησεογραφικών εκπομπών από τα κρατικά μέσα δεν εκφράζεται τώρα για πρώτη φορά. Είχε ανακοινωθεί ως πρόθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου ήδη από τις αρχές του 2019. Η χρονική συγκυρία αποδείχθηκε μοιραία, επειδή συνέπεσε με την προετοιμασία της διοργάνωσης του διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον που θα έπρεπε να γίνει στο Τελ Αβίβ στα μέσα Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

Όταν κυβερνητικοί κύκλοι δημοσιοποίησαν την θεσμική αναδιάταξη του «ΚΑΝ», παρενέβη η EBU, η ένωση των δημόσιων ευρωπαϊκών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων,η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο τον διαγωνισμό τραγουδιού της Γουροβίζιον.

Δεδομένου ότι το καταστατικό της EBU υποχρεώνει τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις που μετέχουν σε αυτήν, εάν το «ΚΑΝ» θα αποψιλωνόταν από τις ενημερωτικές του ζώνες, τότε θα έπρεπε να αποπεμφθεί από τον οργανισμό– και ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον εκείνης της χρονιάς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ, όπως είχε οριστεί.

Η ηχηρή παρέμβαση της EBU, η μεγάλη δημοσιότητα που είχε λάβει το όλο θέμα, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που ανέκαθεν επιδεικνύει η ισραηλινή κοινή γνώμη στο συγκεκριμένο γεγονός, στην ουσία «έσωσαν» το δημοσιογραφικό επιτελείο της ισραηλινής κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Πλέον, υπό τις παρούσες συγκυρίες, αρχίζει να εκφράζεται η απορία στο Ισραήλ, μήπως ήρθε πάλι η στιγμή να παρέμβει ξανά η EBU για να μην εξαφανιστεί η ενημέρωση από τις κρατικές ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Ο Νετανιάχου παρεμβαίνει στην κρατική τηλεόραση

Mέχρι να εισαχθεί προς ψήφιση στην Κνέσετ το επίμαχο νομοσχέδιο, ίσως πολλά ακόμα μπορεί να συμβούν. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι στις 19 Ιουνίου - για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια- ο Βενιαμίν Νετανιάχου παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, επιλέγοντας δημοσιογράφο που υιοθετεί σχετικά ήπιες θέσεις έναντι της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Θα μπορούσε να κανείς να κάνει λόγο για «λήξη του εμπάργκο» που είχε κηρύξει ο Νετανιάχου κατά των δημοσιογράφων του «ΚΑΝ», εάν δεν επέμενε η μαγνητοσκόπηση της συνέντευξης να γίνει στο Πρωθυπουργικό Γραφείο (και όχι στο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης).

Μήπως όμως, με αυτήν του την κίνηση, ο Νετανιάχου επιχειρεί να πείσει τους δημοσιογράφους της κρατικής ραδιοτηλεόρασης να συνετιστούν; Μόνο ο χρόνος θα δείξει..

Πηγή: dw.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ