Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις προτροπές για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, μετά την υπόσχεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος σε επερχόμενη σύνοδο του ΟΗΕ.
«Η απόφαση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν να αναγνωρίσει το πλασματικό παλαιστινιακό κράτος αποτελεί μαύρη κηλίδα στην ιστορία της Γαλλίας και άμεση βοήθεια στην τρομοκρατία», δήλωσε στις 24 Ιουλίου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιαρίβ Λεβίν.
«Έχει έρθει η ώρα να εγκαθιδρυθεί η κυριαρχία επί της Δυτικής Όχθης ως ιστορική και δίκαιη απάντηση στην γαλλική απόφαση [να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη]», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στην επερχόμενη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
«Πιστός στην ιστορική της δέσμευση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Θα κάνω αυτή την επίσημη ανακοίνωση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο. Η επείγουσα προτεραιότητα σήμερα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να σωθεί ο άμαχος πληθυσμός. Η ειρήνη είναι εφικτή», δήλωσε ο Μακρόν στο X.
Απηύθυνε έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας», προσθέτοντας ότι η Λωρίδα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί, να ασφαλιστεί και να ανοικοδομηθεί».
«Τέλος, πρέπει να οικοδομήσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος, να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του και να του επιτρέψουμε – αποδεχόμενοι την αποστρατιωτικοποίηση και αναγνωρίζοντας πλήρως το Ισραήλ – να συμβάλει στην ασφάλεια για όλους στη Μέση Ανατολή. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.»
Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την ανακοίνωση, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο να την αποκαλεί «απερίσκεπτη απόφαση» που «υπηρετεί μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και υπονομεύει την ειρήνη».
Την Τετάρτη, η Κνεσέτ του Ισραήλ ενέκρινε ψηφοφορία υπέρ της «εφαρμογής της ισραηλινής κυριαρχίας στην Ιουδαία, τη Σαμάρεια και την κοιλάδα του Ιορδάνη». Η πρόταση χαρακτηρίστηκε ως σε μεγάλο βαθμό συμβολική, χωρίς άμεσες νομικές επιπτώσεις.
Ωστόσο, θα μπορούσε να προωθήσει περαιτέρω το ζήτημα της προσάρτησης στην ατζέντα της Κνεσέτ.
Η Γαλλία σχεδίαζε την αναγνώριση της Παλαιστίνης για μια σύνοδο του ΟΗΕ τον Ιούνιο, αλλά τελικά υπαναχώρησε.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση θα αντιμετωπιστεί με επιτάχυνση των σχεδίων για την παράνομη προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης - σχέδια που βρίσκονται σε εφαρμογή από τότε που ο συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2022.
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, προειδοποίησε στις 6 Ιουνίου ότι το Τελ Αβίβ έχει καταρτίσει ένα «σχέδιο κλιμάκωσης» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσουν με πιέσεις για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Πρόσθεσε ότι το ισραηλινό σχέδιο «περιλαμβάνει την επιβολή κυριαρχίας στην Περιοχή Γ στη Δυτική Όχθη, την εκτόπιση των κατοίκων του Χαν αλ-Αχμάρ και τη διατάραξη του τραπεζικού συστήματος».
Το Ισραήλ επεκτείνει ραγδαία τους οικισμούς στην Δυτική Όχθη, γεγονός που συμπίπτει με την αύξηση της βίας των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων, τον αναγκαστικό εκτοπισμό και τις παράνομες αρπαγές γης.