Σε μια κίνηση που αλλάζει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, βάζοντας τέλος σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων που ξεκίνησε το μακρινό 2007.
Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αύριο στο Νέο Δελχί, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής με την παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Αντόνιο Κόστα.
Τα κέρδη για την Ευρώπη και την Ελλάδα
Η συμφωνία ανοίγει διάπλατα την τεράστια ινδική αγορά για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, προβλέποντας δραστική μείωση δασμών. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, η συμφωνία είναι εξαιρετικά επωφελής για:
Αγροτικά προϊόντα: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, τομέας με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Βιομηχανία: Σημαντικές ελαφρύνσεις για τις εξαγωγές αυτοκινήτων και μηχανημάτων.
Υπηρεσίες: Νέες προοπτικές ανοίγονται στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της ναυτιλίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Στρατηγική απάντηση σε ΗΠΑ και Κίνα
Η χρονική συγκυρία της συμφωνίας δεν είναι τυχαία. Βρυξέλλες και Νέο Δελχί επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό κοινό μέτωπο, καθώς αμφότεροι βρίσκονται αντιμέτωποι με την προστατευτική πολιτική δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και την πίεση από την εισροή φθηνών κινεζικών προϊόντων.
Όπως τόνισε ο Ινδός γραμματέας Εμπορίου, Ρατζές Αγκραουάλ, η Ινδία κάνει ένα «πρωτοποριακό βήμα», καθιστώντας την ΕΕ τον πρώτο εταίρο με τον οποίο εγκαθιδρύει συνεργασία τέτοιου βεληνεκούς, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών.