Ήττα για το κόμμα του Μακρόν προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία την Κυριακή 12/6

 
Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Οι υποψήφιοι του Προέδρου Μακρόν ή του αριστερού υποψήφιου Πρωθυπουργού Ζαν Λικ Μελανσόν θα πάρουν την πλειοψηφία;

Ενημερώθηκε: 11/06/22 - 19:29

Δυο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες, για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις 12 Ιουνίου (ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 19/6).

Το ερώτημα είναι αν την πλειοψηφία στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα έχουν οι υποψήφιοι του Προέδρου Μακρόν ή του αριστερού υποψήφιου Πρωθυπουργού Ζαν Λικ Μελανσόν. Κρίσιμο παραμένει και το ερώτημα για τα ποσοστά που θα λάβουν σε τοπικό επίπεδο και οι υποψήφιοι της Ακροδεξιάς της Λεπέν.

Στην. Περίπτωση που οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Μακρόν και την παράταξη «La République En Marche» (LREM) εξασφαλίσουν ή έστω διατηρήσουν την πλειοψηφία στην Βουλή των 577 εδρών, τότε δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Να θυμίσουμε, ότι ο Μακρόν αμέσως μετά την επανεκλογή του διόρισε μια νέα κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν το μέλλον της οποίας αναμένεται θα κριθεί αυτήν και την επόμενη Κυριακή, 12 και 19 Ιουνίου στον πρώτο και δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Στην περίπτωση, όμως, που η «Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Σοσιαλιστική Ενότητα» (NUPES) όπως ονομάζεται η σύμπραξη Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, καταφέρει πάρει την πλειοψηφία, τότε θα ακολουθήσουν ριζικές αλλαγές στην γαλλική κυβέρνηση, με τον ίδιο τον Μελανσόν να διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού και έτσι να υπάρξει συγκατοίκηση με Πρόεδρο κεντροδεξιό και πρωθυπουργό που να εκφράζει την κεντροαριστερά. Μια εξέλιξη που αναμένεται να κάνει δύσκολη τη ζωή του Μακρόν για τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας του.

Σύμφωνα με δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και οι κεντρώοι σύμμαχοί του ενδέχεται να μην εξασφαλίσουν τις 289 έδρες που απαιτούνται για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή).

Στην έρευνα του ινστιτούτου Ifop που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού LCI το κόμμα «Αναγέννηση» του Μακρόν και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να καταλάβουν μόνο από 250 έως 290 έδρες,.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση, που έγινε την περασμένη εβδομάδα το Ifop έδινε στο κόμμα του Μακρόν και τους συμμάχους του από 275 έως 310 έδρες.

Θετική για τον Γάλλο Πρόεδρο ήταν η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive-Toluna για το περιοδικό Challenges, που προβλέπει νίκη της παράταξης του Μακρόν με 285 έως 335 έδρες. Και σ’ αυτήν όμως τη δημοσκόπηση υπάρχει η πιθανότητα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία ο Γάλλος Πρόεδρος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ