Jerusalem Post: Η Τουρκία προσπαθεί να σπάσει τον άξονα Ελλάδας-Αιγύπτου με μια επινοημένη θαλάσσια συμφωνία

 
Jerusalem Post: Η Τουρκία προσπαθεί να σπάσει τον άξονα Ελλάδας-Αιγύπτου με μια επινοημένη θαλάσσια συμφωνία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 04/03/21 - 17:39

Ο έγκυρος αναλυτής και αρθρογράφος της Jerusalem Post, Σεθ Φράντζμαν, δημοσίευσε ένα άρθρο όπου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από τα πρόσφατα τουρκικά δημοσιεύματα για επικείμενη «συμφιλίωση» με την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρει ο Φράντζμαν η Άγκυρα προσπάθησε να κάνει αυτό το «κόλπο» με το Ισραήλ και απέτυχε και τώρα προσπαθεί κάνει το ίδιο με την Αίγυπτο. Απώτερος σκοπός της Άγκυρας είναι διαταράξει τις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην Μεσόγειο και να συνάψει απευθείας θαλάσσιες συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Πρόσφατα η Τουρκία προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να διαδώσει μια προπαγανδιστική ιστορία ότι βρίσκεται κοντά στην συμφιλίωση με το Ισραήλ και τώρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο με την Αίγυπτο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού η Τουρκία είδε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε κερδίσει τις εκλογές των ΗΠΑ και οι ημέρες της στενής συνεργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ έφταναν στο τέλος τους, προσπάθησε να εξαπατήσει το Ισραήλ σε μια «ναυτική συμφωνία».

Το Ισραήλ έχει ήδη στενές σχέσεις με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και έχει οριοθετήσει τις οικονομικές ζώνες μαζί τους.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος μετά από μια συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι αναπτύσσουν από κοινού ένα αγωγό αερίου και είναι μέλη του Οργανισμού (Φόρουμ) Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία θέλοντας να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή προσπάθησε να διαταράξει όλες αυτές τις σχέσεις υπογράφοντας τον Δεκέμβριο του 2019 μια συμφωνία με τη Λιβύη, που επηρεάζει όλες τις ειρηνικές συμφωνίες που έχουν το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ τον Αύγουστο του 2020 και στην συνέχεια μαζί με την Γαλλία, τα ΗΑΕ και την Κύπρο καταδίκασαν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη ελληνικά ύδατα. Η Τουρκία απάντησε απειλώντας την Ελλάδα και οι χώρες πλησίασαν σε μια πιθανή σύγκρουση, ενώ υπήρχε και ανάμιξη της Γαλλίας.

Στη συνέχεια, η Τουρκία άλλαξε τακτική και από την εκτόξευση απειλών πέρασε στη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Κατασκεύασε ιστορίες που δημοσιεύτηκαν σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης στα οποία η Κύπρος ήταν εξαφανισμένη από τα μεσογειακά ύδατα και τα δικαιώματα οικονομικής ζώνης, και όπου η Τουρκία και το Ισραήλ θα είχαν μια μαγική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα τους. Το Ισραήλ απέρριψε τη συμφωνία. Το Ισραήλ δεν συνορεύει στην θάλασσα με την Τουρκία παρά τους χάρτες που προσπάθησε να παρουσιάσει η Άγκυρα, οι οποίοι αγνοούσαν την Κύπρο.

Τώρα η Τουρκία κάνει το ίδιο πράγμα προσπαθώντας να εμπλέξει την Αίγυπτο. Αυτή κίνηση της Άγκυρας έρχεται μετά το φόρουμ Φιλίας, που διεξήχθη στην Αθήνα, όπου κατέστη σαφές πώς η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και άλλες χώρες εξελίσσονται πιο στενά σε ένα σύστημα συμμαχίας κοινών συμφερόντων.

Η Άγκυρα προσπαθεί να διαδώσει αυτή την ιστορία, και μάλιστα στα αγγλικά, μέσω των φιλοκυβερνητικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. «Η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες», λέει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Η Ελλάδα ανησυχεί καθώς η Αίγυπτος ενεργεί σύμφωνα με την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο», λέει η Daily Sabah, ακόμα ένα φιλοκυβερνητικό όργανο. «Ετοιμάζεται η Αίγυπτος να ανταποκριθεί στην πρόταση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;», ρωτά το κρατικό ελεγχόμενο TRT στην Τουρκία.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να υπογράψουν μια θαλάσσια συμφωνία. Θα ήταν και παράξενο για την Αίγυπτο να αλλάξει την στάση που έχει εδώ και χρόνια και από εκεί που συμβαδίζει με την Ελλάδα και την Κύπρο, να εμπλακεί σε μια συμφωνία που αρνείται τις οικονομικές διεκδικήσεις της Κύπρου και βλάπτει την Ελλάδα.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί μια περίεργη τακτική. Δηλαδή, η κυβέρνηση της παρουσιάζει μέσω των ΜΜΕ μια κατάσταση ως γεγονός και έτσι αυτή η κατάσταση γίνεται πραγματικότητα χωρίς όμως να έχει συμβεί στα αλήθεια. Με τον ίδιο τρόπο προσπάθησε να εξαπατήσει το Ισραήλ και τα ισραηλινά ΜΜΕ σε μια φανταστική συμφωνία που δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να συμβεί.

Η Τουρκία μιλάει για «συμφιλίωση», αλλά οι περισσότερες χώρες που έχουν απειληθεί, συκοφαντηθεί, προσβληθεί και τρομοκρατηθεί από το τρέχον κυβερνών κόμμα της Άγκυρας, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει συμφιλίωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία αφήνει να αιωρούνται αυτές οι ιδέες για να πάρει αυτό που θέλει.

Η Τουρκία στη «συμφωνία», που προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει, διασφαλίζει μια τεράστια αξίωση στη Μεσόγειο, πολύ πέρα από τα δικαιώματά της και παράλληλα καταπατά τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν θα κέρδιζαν τίποτα κάνοντας τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία, επειδή έχουν ήδη οριοθετήσει τις οικονομικές τους ζώνες. Δεν χρειάζονται (σ.σ. Ισραήλ και Αίγυπτος) την Άγκυρα να συμφωνήσει μαζί τους, επειδή έχουν την Ελλάδα και την Κύπρο πολύ πιο κοντά στις ακτές τους.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία κυκλοφορεί αυτές τις ιδέες για να διεκδικήσει ύδατα στα οποία δεν έχει δικαιώματα και δεν δίνει τίποτα σε αντάλλαγμα. Η Γαλλία γνωρίζει αυτό το παιχνίδι «συμφιλίωσης» και ζήτησε από την Τουρκία να αλλάξει και να κάνει πράγματα, όχι απλώς να χρησιμοποιεί θεωρητικά τον όρο «συμφιλίωση» και να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο.

Η φιλοξενία τρομοκρατών της Χαμάς από την Τουρκία και οι πρόσφατες απειλές για «απελευθέρωση» της Ιερουσαλήμ από τον ισραηλινό έλεγχο δεν είναι αποδεκτές. Έχει επίσης απειλήσει και την κυβέρνηση της Αιγύπτου, και αυτό δεν έχει ξεχαστεί.»