Κεντροαριστερή πλειοψηφία έβγαλαν οι κάλπες στην Ισπανία

Ισπανικές εκλογές: Νίκη των Σοσιαλιστών, ήττα του Λαϊκού Κόμματος
Ενημερώθηκε: 29/04/19 - 01:20

Ισπανικές εκλογές: Η νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος, η μεγάλη πτώση του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος, οι σοβαρές απώλειες των Podemos και η είσοδος, για πρώτη φορά, στη Βουλή του ακροδεξιού Vox, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των χθεσινών εκλογών στην Ισπανία.

Με βάση το καταμετρημένο 95% των ψήφων, καμία πολιτική συμμαχία δεν εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα περιφερειακά κόμματα, για να αποφευχθεί ένα κοινοβουλευτικό αδιέξοδο.

Η κεντροαριστερά και η αριστερά στην Ισπανία διατηρούν προβάδισμα επί της δεξιάς και της άκρας δεξιάς μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Δείτε live εικόνα από την Ισπανική τηλεόραση:

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE, κεντροαριστερά) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγείται με 123 έδρες (επί συνόλου 350), ενώ οι Podemos  (ριζοσπαστική αριστερά) εκλέγει 42 βουλευτές (μετράνε 29 έδρες λιγότερες από τις εκλογές του 2016), πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλες 11 έδρες για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει μόλις 65 έδρες, οι Πολίτες (Ciudadanos, κεντροδεξιά) 57 και το Vox (άκρα δεξιά), μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με 24 έδρες.

ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι σημερινές γενικές εκλογές στην Ισπανία ενδέχεται να είναι οι χειρότερες στην εκλογική ιστορία για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Το 2016, το PP, υπό την ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι, είχε καταλάβει 137 έδρες.

Τις μισές έδρες του διατήρησε το Λαϊκό Κόμμα - Συνετρίβη σε Χώρα των Βάσκων και Καταλονία

Όπως γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς, τα αποτελέσματα δείχνουν μια μεγαλη πτώση του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από 137 βουλευτές διατηρεί μόνο 67, αν και ο σχηματισμός του Πάμπλο Κασάδο διατηρεί την ηγεσία των δυνάμεων της Δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα πάντως δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.

ABC: Το χειρότερο αποτέλεσμα για το Λαϊκό Κόμμα από το 1990

Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα ABC, το Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990, σε γενικές εκλογές, με 67 βουλευτές. Η κατάρρευση είναι θεαματική. Η ομάδα του Casado δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Η κατάρρευση πραγματοποιείται επίσης λιγότερο από ένα μήνα πριν τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου, προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι «Πολίτες» προηγούνται του Λαϊκού Κόμματος και αναδεικνύονται σε δεύτερη δύναμη σε τουλάχιστον τρεις περιοχές: Ανδαλουσία, Μαδρίτη και Αραγονία, σύμφωνα με το 63% των ψήφων.

Στο 75,41% το ποσοστό συμμετοχής, μεγαλύτερη κατά 9% σε σύγκριση με το 2016

Σε 75,41% ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου στην Ισπανία, ένα ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Πηγές: Reuters, AFP, El Pais, Guardian via ΑΠΕ-ΜΠΕ